szponzorált tartalom

2021.05.25. 15:45

Így találjuk meg a számunkra tökéletes kávéfőzőt…

A műszaki áruházak és a webshopok kávéfőző készülékek széles választékát kínálják számunkra. A bőség zavara nem könnyíti meg a dolgunkat, de ha kellő odafigyeléssel döntünk egyik vagy másik típus mellett, biztosan élvezni fogjuk a reggeli ital aromáját.

Számos kérdést kell feltenni magunknak, ha a számunkra tökéletes kávéfőző gépet keressük. Elsőként arra kell választ adnunk, mennyire fontos számunkra a kávé ízvilága; egyszerű koffeinbevitelként tekintünk rá vagy legszívesebben egy baristát tartanánk a konyhában. Persze azt is érdemes látni, minél magasabbak az igényeink, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Érdemes áttekinteni, milyen típusok állnak rendelkezésre, illetve milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A filteres kávéfőzőket szinte mindenki jól ismeri, hiszen az előző évtizedekben szinte elárasztották a lakásokat; egyszerű volt velük a kávéfőzés és nem kellett sokat fizetni értük… Ezeket a tulajdonságaikat a mai napig megőrizték, így ma is népszerűnek mondhatók.

A filteres kávéfőzők nem bonyolítják túl a kávéfőzés művészetét; a szűrőtasakba helyezett őrölt kávén forró vizet csepegtetnek keresztül, ami így felveszi az kávé aromáját és kész is a nedű. Persze az így készített kávé lényegesen gyengébb a magas nyomáson készített italoknál. Ez a típus elsősorban azok számára lehet jó választás, akik előnyben részesítik a gyengébb aromákat, illetve a tejes kávéitalokat. Sok filteres kávéfőző rendelkezik kancsóval, illetve melegítő talppal, ami képes frissen tartani az italt akár órákon keresztül.

A kávéfőzők másik típusát az eszpresszó gépek jelentik. Ezek „erősségét” a magas nyomás jelenti; jellemzően 10-14 bar nyomást alkalmazva préselik át a forráspontot el nem érő vizet a kávéőrleményen. Az előállítási módnak köszönhetően a presszókávé sűrű, krémes és habos. Noha ezekről a gépekről a presszók ormótlan és drága gépei jutnak eszünkbe, elérhetők a háztartási változataik, amelyek igazi kávéélményt visznek az otthonunkba.

Ma már nem lehet szó nélkül hagyni az úgynevezett kapszulás gépeket sem. Sokáig rendkívül megosztó szerepet töltöttek be a kávéfőzők között; sokan elutasították ezt a típust, hiszen előre őrölt kávét használnak. Az aroma megőrzéséről apró alu-kapszulák gondoskodnak; a valódi előnyük abban mutatkozik meg, hogy a készítmények gyártói jellemzően a legjobb őrleményeket használják a kapszulák megtöltésére, így az aromazáró tulajdonsággal és a gép által alkalmazott nyomással együtt kimagasló ízminőség előállítására alkalmasak. A készülékek némileg magasabb árkategóriát képviselnek a filteres változatokhoz képest, a valódi ráfordítást azonban a rendszeres kapszulavásárlás jelenti.

Végezetül be kell mutatni az automata kávéfőző gépeket, amelyek rendkívül kényelmes és gyors főzést tesznek lehetővé. Csupán egy gombnyomás az egész művelet, hiszen beépített darálóval rendelkeznek, de a tej habosítására is képesek. Noha ezek a gépek jellemzően közösségi használatra készültek, ma már megtalálhatók a háztartások részére kínált változatok is. Jellemzően magasabb árkategóriát képviselnek, cserébe azonban kiváló minőségű kávét kapunk.

Akármelyik típus mellett döntünk, ne feledkezzünk meg az időnkénti vízkőmentesítésről! Csak így élvezhetjük a tökéletes aromákat, illetve így biztosíthatjuk a gépünk hosszú élettartamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában