Koronavírus Fejérben

2021.04.21. 15:30

Mozgással az erős tüdőért

A Covid–19 fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével oktatóvideót készítettek a légzőizmok erősítéséről.

FMH

Légzőgyakorlatokkal három hét alatt eredményt lehet elérni Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ebben elhangzik: a tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom-terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel. A betegség elleni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés képessége, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít, és amellyel a tüdőnket tisztíthatjuk. Ez igen fontos szerepet játszik abban, hogy a gyulladás enyhébb lefolyású legyen.

Mi történik köhögéskor?

Köhögés előtt az ember mély levegőt vesz, majd a gége záródik, a légzőizmok gyorsan és erőteljesen összehúzódnak, a tüdőben az addiginál jóval magasabb nyomás alakul ki. Amikor a gége ismét kinyílik, ez a magasnyomású levegő robbanásszerűen – akár óránként 70 kilométeres sebességgel – kiáramlik, és magával sodorja a kórokozókat, valamint a gyulladásos váladékot. A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak készítették, de ajánlják a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintetteknek is. De pontosan mit tehetünk tüdőnk erősítésére? Az egyik a mozgás: napi fél óra, kicsit tempósabb séta – amely megszuszogtatja az embert – már a tüdő erejét is növeli, mindenképpen ajánlott. Aki lakáshoz kötötten él, naponta legalább háromszor végezze el azt a speciális, de egyszerűen megcsinálható néhány perces gyakorlatsort, amit az oktatóvideóban bemutatnak. Ezt megtalálják, ha az interneten a legnagyobb videómegosztó keresőjébe beírják a „légzőizom torna a tüdőgyulladás legyőzéséért” kifejezést.

Légzőgyakorlatokkal három hét alatt eredményt lehet elérni Fotó: Shutterstock

Mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd, a legjobb, ha a rendszeres mozgás és a légzőizom-gyakorlatok is a mindennapi életük részévé válnak. Légzőizmainkat már három hét alatt megerősíthetjük. Természetesen minden olyan mozgásforma – pl. jóga – amelyben az irányított, mozgással összekötött légzésnek szerepe van, segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában