szezonális cserebere

2021.04.18. 10:00

Mitől ökotudatos a gardrób?

A tavasz beköszöntével a nők számára természetes, hogy szóba kerül a ruhatár szezonváltása. De mitől válik fenntarthatóvá, ökotudatossá egy ruhásszekrény tartalma? Akkor, ha „kapszulagardróbot” alakítunk ki vagy ha szezonról szezonra elpakoljuk a régit és helyére tesszük az újat? Jelent-e egyik vagy másik több vagy kevesebb vásárlást, hulladékot?

S. Töttő Rita

A gardrób nem varázsütésre, hanem gazdája tudatossága révén lesz környezetbarát

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Azoknak a nőknek, akiknek fontos a környezettudatosság, ez ma már a ruhásszekrényükön is meglátszik. Nem csak abban, hogy igyekeznek „fair trade” márkákat választani vagy újrahasznosított anyagokból készült darabokat vásárolni, de abban is, hogy milyen minőséget várnak el, mit kezdenek a felesleges holmikkal vagy hogy mennyire redukálják-bővítik a gardróbszekrényüket.

A ruhatár tavaszi frissítése csak azoknál szempont, akik nem a kapszulagardrób mellett tették le a voksukat. Ez utóbbi lényege ugyanis az, hogy minél kevesebb, de annál variálhatóbb darabból álljon a rendszer, melyben az egyes ruhadarabok minősége is kiemelkedő szerepet kap. Vagyis: legyen „örök darab” anyagminőség és stílus szempontjából egyaránt. Bárhová fel lehessen venni és hosszú ideig bírja a gyűrődést: viselést, mosást, vasalást. Ez a fenntartható ruhatár egyik megvalósítási lehetősége. A másik pedig az, amikor valaki nagyobb ruhatárat tart fenn és azokat szezononként cseréli. Vagy elteszi az előzőt és egy év múlva előveszi vagy pedig elajándékozza a megunt darabokat.

A gardrób nem varázsütésre, hanem gazdája tudatossága révén lesz környezetbarát
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ez sem áll messze a környezettudatosságtól: az újrahasznosítás és a karitatív tevékenység egyvelege, melyben jól jár mindenki, köztük a bolygó is. Tekintve, hogy nem a hulladékot gyarapítják a kiszanált ruhák, hanem továbbhasznosulnak – valaki másnak a ruhásszekrényében. Hasonló elven gondolkodnak azok a környezetvédők is, akik használtruha-kereskedésben vásárolnak. Van, aki szerint ez „fancy”, mások szerint ciki, de egy valami biztos: a használt ruha továbbhasznosítása csak jót tesz a bolygónak. A ruhaipar ugyanis megállíthatatlanul termeli az újabb és újabb, ráadásul egyre olcsóbb és gagyibb termékeket, melynek jelentős része szintetikus, vegyi anyagokkal kezelt „tömegcucc”, amit jó, ha egy szezonon át tud hordani viselője.

Mert rövid időn belül tönkremennek, így sem továbbadni, sem átalakítani nem lehet őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában