Frissen Fejérből

2021.03.26. 18:00

Óraátállítás: március 28-án tekerünk!

Tekerni vagy nem tekerni? Évek óta ez itt a kérdés. Hiába a számos egyeztetés, előkészület – a járványhelyzet közbeszólt. Biztos a bizonytalanság, s egyelőre az, hogy március 28-án, vasárnap éjjel 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat, s ebből a szempontból kezdetét veszi a nyári időszámítás.

V. Varga József

20210326 Székesfehérvár, óraátállítás, nyári időszámítás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Parlament még 2018 februárjában polgári kezdeményezésre felkérte az Európai Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A konzultáció során 10-ből 9 ember egyértelműen az óraátállítás eltörlése mellett szavazott. A döntés 2019 márciusában megszületett, miszerint azok az uniós tagállamok, melyekben a nyári időszámításra szeretnének áttérni, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak, míg, akik a télit részesítenék előnyben, 2021. október utolsó vasárnapján tehetik azt meg.

Hazánkban a nyári időszámítást 1954 és 1957 között az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták már, majd 1958 és 1979 között eltörölték. Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon egyszerre történjen az óraátállítás.

A tudomány (alvástudomány és meteorológia) szerint a téli időszámításra kellene áttérnünk (tulajdonképpen maradnunk kéne az eredetinél, a standard időszámításnál), hiszen évezredek óta olyan időbeosztás szerint élünk, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizál.

A Magyar Alvás Szövetség egyenesen úgy véli, a nyári időszámítás alapvetően megzavarja az emberi bioritmust. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás–ébrenlét ritmusát, és hatással lehet az egészségünkre. A téli időszámítás az időjárási modellek felhasználásában is előnyt jelentene. Sokan vannak azonban hazánkban is azok, akik mégis inkább a nyári időszámításra szavaznának, mondván: nyáron jó sokáig legyen világos.

Hogy végül mi lesz? A malmok lassan őrölnek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában