aranyér

2021.03.27. 15:00

Kellemetlen, de gyakori betegség

Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Az Életmódi által megkérdezett proktológus szerint aranyere mindenkinek van, csak nem mindenkinek okoz problémát. Megelőzhető-e, mik a tünetei és milyen fajtái vannak, illetve mikor kell orvoshoz fordulni vele?

Borsányi Bea

A székelési gondokkal összefüggő aranyér is kiújulhat a műtét után, mondta Jachymczyk György sebész Fotó: Fehér Gábor

– Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található érköteg. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, illetve a megfelelő székletürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak. Aranyér akkor alakul ki, amikor az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik. Az aranyér valójában nem más, mint vissz­ér – definiálta a betegséget Jachymczyk György sebész főorvos, aki érdekességképpen azt is elmesélte, honnan kapta a nevét a betegség: régen magas vérnyomás esetén eret vágtak a betegen, amiért fizetni kellett a borbélynak. Ám ha valakinek olyan magas volt a vérnyomása, hogy az aranyere eldurrant, vagyis a visszértágulat hirtelen kivérzése megkönnyebbülést hozott a számára, az aranyat ért, hiszen a kezelés nem került egyetlen aranyába sem a be­tegnek.

Idősebb korban nagyobb eséllyel jelenik meg

A kialakult aranyérbetegség visszafordíthatatlan. De mi okozhatja? Első körben ide tartoznak azok az állapotok, amikor fokozott hasűri nyomásnak vagyunk kitéve. Ilyen a terhesség, az állandó székrekedés vagy nehéz súlyok emelgetése. Az aranyér kialakulásának az esélyét fokozza a túlsúly, az ülőmunka, sőt a zsíros, fűszeres ételek rendszeres fogyasztása is. Ugyanakkor ide sorolható az a helytelen székelési szokás is, amikor valaki 10-20 percet is a vécén ülve tölt. Állhat viszont olyan örökletes tényező is a háttérben, mint a veleszületett kötőszöveti gyengeség. Nyilván a kor előrehaladtával is nő a betegség kialakulásának a kockázata, hiszen ahogy idősödik az ember, úgy gyengülnek a szövetek és a vénák falai, és ahogy megjelenik a visszérbetegség, úgy jelenik meg az aranyér is.

– Elhelyezkedésétől füg­gően kétféle aranyeret különböztetünk meg. A belső arany­ér a végbél belső oldalán helyezkedik el, míg a külső aranyér a végbélnyílás körüli területen található. A külső a kevésbé vészes és azonnal felfedezhető, míg a belső aranyér akár hosszabb ideig is megbújik, mindenféle fájdalom, tünet nélkül – mondta a proktológus.

A székelési gondokkal összefüggő aranyér is kiújulhat a műtét után, mondta Jachymczyk György sebész
Fotó: Fehér Gábor

Ha a belső aranyér megnyúlik és kívül kerül a végbélnyíláson, az hosszabb távon a záróizom gyengülését okozhatja – ami még egy műtét után sem biztos, hogy helyreáll –; ez széklet-inkontinenciát okozhat. Az aranyér hatásosan kezelhető különböző gyógyszerek és eljárások segítségével. A recept nélkül vagy receptre kapható készítmények és házi gyógymódok sokat segíthetnek, ám a súlyosabb állapotok már orvosi kezelést tesznek szükségessé. Akkor forduljon orvoshoz, ha aranyere vérzik, belső arany­ere nem helyezhető vissza, fáj, vagy hetek alatt sem javul a különböző házi gyógymódokkal!

Fotó: Shutterstock

– Az, hogy ki meddig „bírja”, egyénenként változik. Tapasztalatom szerint a férfiak előbb fordulnak aranyérrel orvoshoz, mint a nők, illetve manapság sokszor egészen fiatal hölgyek kérik, műtsük meg az aranyerüket, pedig az még éppen csak megjelent és nem is okoz komoly tüneteket. A magam részéről nem vagyok a műtét híve, amennyiben évente két-három kezeléssel – orvosi krémekkel, kúpokkal – rendben lehet tartani az aranyeret – mondta a főorvos, aki azt is elárulta, hogy a műtét is – főként, ha nem változnak az illető körülményei, életmódbeli szokásai – csak időleges megoldást jelent, mert a visszérhez hasonlóan az aranyér is kiújulhat. Végleges megoldás tehát nincs.

Az időnkénti kezelésen túl vannak olyan apró, de fontos szabályok, amelyek segíthetnek, sőt a megelőzésben is fontos szerepet játszhatnak. Az egyik ilyen, amit Jachymczyk György kiemelt, hogy lehetőség szerint ne tartogassák a székletet! Minél később mennek vécére, annál keményebb lesz a széklet, amit nehezebb kinyomni és könnyebben fel is sértheti az ereket. Ezen túl pedig a szokásos, más betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszó tanácsokat kaptuk: rostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, fűszeres, zsíros ételek kerülése, rendszeres mozgás. A végbél izomzatát pedig egyszerűen lehet erősíteni – összehúzni, elengedni.

Az aranyérbe nem lehet belehalni, de akinek van, tanácsos legalább egyszer megnézetni, valóban az okozza-e a problémát, mert a vérzés komolyabb baj tünete is lehet. A vizsgálat nem jár fájdalommal, csak a szégyenérzetünket kell félretenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában