Adni és kapni

2021.03.01. 07:45

Érdemes nyitott szemmel járni – Kincskereső túrák a megyében

Aki szeret keresni és találni, az ne habozzon: készítse elő a túrabakancsot, és indulás a természetbe! Ebben szerencsére az enyhe időjárás is partner, így hát kifogásnak helye nincs: kincskeresésre fel!

Héjj Vivien

Aki túrázik, akár keresés nélkül is találhat most: kincseket! Fotó: Nagy Norbert (Archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Habár a szervezett túrákat mellőznünk kell, a kellemes tavaszias idő már sokakat a természetbe csalogat. Megyénk földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően nem kell messze mennünk, ha szeretnénk a Vértesben, a Bakonyban, vagy éppen a Velencei-hegység lankáin kirándulni.

Mi tehet különlegessé egy bakancsos túrát? Nos, a szép kilátás és a friss levegő mellett akár még kincsekre is bukkanhatunk. Aki gyakorta járja a turistaútvonalakat, talán már találkozott a legújabb trenddel: a túrázók kincseket rejtenek el az útvonalak mentén, majd egymást buzdítják arra, hogy kirándulás keretében keressék meg a rejtett érdekességeket.

Az alapötlet lokális megvalósítása Tarsoly Péter túravezető, barlangkutató nevéhez köthető. – Tavaly mérlegre raktam, milyen ásványaim és ősmaradványaim vannak. Az jött ki, hogy rengeteg dupla példányom van. Ezeket elajándékoztam: egy részét a székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola kapta, a többi pedig Tatabányára került, egy sérült gyerekeket fejlesztő intézetbe. Azt láttam, hogy örülnek neki, innen indult az egész. Februárban találtam két ásványt, de nekem mindkettőből volt már egy példányom, ezért nem akartam megtartani. Kihelyeztem azokat egy célpontra, egy túra keretében kellett megkeresni a „kincseket”. Fényképpel, leírással közzétettem, hol vannak, hogyan lehet megtalálni, mit kell keresni – emlékezett a kezdetekre Tarsoly Péter.

Aki túrázik, akár keresés nélkül is találhat most: kincseket! Fotó: Nagy Norbert (Archív)

A kincsek a vártnál hamarabb gazdára találtak: mindösszesen másfél órára volt szükségük az elszánt kirándulóknak arra, hogy megtalálják az elrejtett ásványokat. Az ötlet gyorsan népszerűvé vált, ma már egy egész közösség keresi a rejtett kincseket. Az első néhány alkalom után Tarsoly Péter felhívására a túrázók is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe: már nem csak keresnek, hanem maguk is elrejtenek egy-egy apróságot a természetben, ami a majdani megtaláló számára örömet okozhat.

Mit lehet elrejteni?

Gyakorlatilag bármit, nem kell nagy dolgokra gondolni: ez lehet akár egy versidézet, egy szépen díszített kő, vagy bármilyen, kézzel készített apróság. Miután valamelyik túraútvonalon megtaláltuk a tökéletes helyszínt, helyezzük el a kincsünket, fotózzuk le, majd írjuk le, hogy hol lehet megtalálni. Az információkat küldjük el a Velencei-hegység túra közösségi oldalára, így közzététel után a legelszántabbak azonnal megkezdhetik a keresést. Az elmúlt időszakban már számos érdekességet elrejtettek a természet kedvelői.

– Volt, aki papírból hajtogatott egy vonatot, amit aztán kifestett és ráírta: „Védjük a természetet!”. Egy hölgy például éveken keresztül magával vitt egy szerencsehozó követ. Ő azt gondolta, 10 évig magánál tartotta, neki szerencsét hozott, most pedig átadja. Elhelyezte valahol, meg is találták. Kikerültek még ezeken kívül gipszből készült figurák, és komoly értékkel bíró ásványok is – beszélt a részletekről a túravezető.

Hasonló kezdeményezés indult Köves(s) Fehérvár néven, melynek lényege, hogy egyedi, színes díszítéssel ellátott köveket rejtenek el a városon belül, amelyek nagy örömet okozhatnak a megtalálóknak. Az egyre népszerűbb megmozduláshoz a Zentai Úti Általános Iskola 2. b osztálya is csatlakozott, akik tanítójuk segítségével több mint 50 követ díszítettek ki, és helyeztek el a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában