Ne vegyük félvállról

2021.02.20. 15:30

Bringázás hideg időben is? – Íme, néhány jó tanács, ha két keréken indul útnak

Bár nyakunkon a március és a tavasz is beköszönt néha egy-egy napra, hideg időre még bőven számíthatunk az elkövetkezendő időszakban. Észrevettük, hogy télen is egyre többen választják a biciklit mint közlekedési eszközt, és ha esik, ha fúj, akadnak olyanok, akik rendületlenül tekernek az utakon.

Bagotai Zsanett

Télen sem kell megijedni a kerékpározástól, csak be kell tartani a jó tanácsokat

Fotó: Márkus János

De vajon elég elővigyázatosak? Tudják, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk, ha zordabbra fordul az idő? Eléggé felszerelt a kerékpárjuk és ellenőrzik is rendszeresen? Megfelelően öltözködnek, ha nyeregbe pattannak a mínuszokban? Ezekre a kérdésekre mi nem tudunk válaszolni, azonban jó tanácsokkal tudunk szolgálni, amelyeket betartva biztonságosan közlekedhetünk két keréken is.

Márkus János a Fehérvár Cycling Team vezetője sietett segítségünkre, hogy megválaszolja a bennünk felmerülő kérdéseket, és tapasztalatával, jó tanácsaival segítsen, mire is kell figyelnie annak, aki télen sem teszi le a kerékpárt.

Könnyen megcsúszhatunk, ha nem figyelünk eléggé az útviszonyokra!

A téli kerékpáros közlekedés során az útviszonyokra, a hőmérsékletre és a láthatóságra érdemes fokozottan odafigyelni.A hideg hónapokban jellemzően többször nedves és lassabban szárad fel az út, mint nyáron, ezért sárvédő használata ajánlott. Ezenkívül a kerékpárutakon is jobban érdemes figyelni 0 fok alatt, mert gyakran előfordul, hogy azokat nem tisztítják, nem jégmentesítik és egy egy nyomon haladó járművel, mint például a kerékpár, sokkal gyorsabban el tudunk csúszni.

Látni és látszani

A láthatóság is kiemelten fontos, hiszen a kerékpárost nem védi meg a karosszéria egy ütközés során, ezért mindent meg kell tenni a kerékpárosnak azért, hogy a többi, a közlekedésben résztvevő jármű lássa őt. Télen ráadásul kevesebb ideig van világos, többet ködös, párás az idő, ami rontja a látási viszonyokat. Ehhez még hozzájön, hogy az autósok szélvédője is párásodhat, lefagyhat, így ők még nehezebben vehetik észre a bringásokat. Ezért ajánlott a nagy fényerejű lámpák használata és a ruházat színében is érdemes valamilyen könnyen észrevehetőt használni. Plusz adott forgalmi helyzetben mindig győződjünk meg arról, hogy látnak-e minket az autósok.

Télen sem kell megijedni a kerékpározástól, csak be kell tartani a jó tanácsokat
Fotó: Márkus János

Az öltözködésre nagyon oda kell figyelni

Lassú, városi tempó mellett sokkal hidegebbnek érezzük a levegőt a menetszél miatt, mint gyalogosan. Viszont túlöltözni sem szabad, mert egy átizzadt ruhában nagyon könnyű megfázni. Léteznek kerékpározáshoz fejlesztett ruhák, amik bizonyos szintig kiengedik a párát, és mellette szárazon és melegen tartanak. Aki sokat bringázik, annak érdemes ilyet beszerezni. A kesztyű szokott egy nagyon kritikus pont lenni kerékpáron, ajánlott vastag, kerékpározáshoz tervezett modellt választani, de akár egy síkesztyű is jó megoldás lehet. Sportolás közben (a városi közlekedés nem az) a jobb szellőzés miatt a kevesebb réteg a jobb és csak speciális öltözékben érdemes kimenni.

Mennyi az annyi, avagy hány órát ajánlott biciklizni a hidegben?

Télen is lehet akár 2-3 órát bringázni, de mindig figyeljünk arra, hogy ha már nagyon fázik a lábunk vagy a kezünk, akkor inkább menjünk haza, mert könnyű fagyási sérüléseket szerezni.

A kerékpár állapotára is időt és figyelmet kell szentelni

Télen ne használjunk kopott gumit és a fékbetétek állapotára is figyeljünk, mert nincs rosszabb annál, mint hidegben belsőt cserélni vagy hazatolni a biciklit, a fékek pedig nedves időben gyorsabban kopnak. A láncot olajozzuk rendszeresen (amit egyébként mindig kéne) mert a só könnyen szétmarja és az egész hajtásrendszerünk gyorsan elkopik.

Mik az előnyei, ha télen is nyeregbe pattanunk, illetve mikor nem ajánlatos útnak indulni?

Még Fehérváron is gyorsabb csúcsidőben a kerékpár, mint a tömegközlekedés vagy az autó. Nincs fertőzésveszély. Mozgunk is. És szabadok vagyunk, nem függünk a forgalom többi szereplőjétől vagy a menetrendtől.

Ha fagyott az út, vagy nagyon viharos a szél, akkor semmikép sem érdemes útnak indulni. Különben bármikor lehet kerékpározni ezen az éghajlaton és ajánlott is, mert az előnyükre válhat minden téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában