rendszeres, intenzív testmozgás

2021.02.03. 17:30

Új életet élni szervátültetettként – Év fogyatékos sportolója díjat kapott Berente Judit

Az idén januárban megtartott Év Sportoló Gáláján Berente Judit, szervátültetett sífutó és sílövő, nem mellesleg a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke kapta az Év fogyatékos sportolója díjat. Az Életmódi arról kérdezte, mennyire fontos a mozgás, a sportolás a transzplantációt követően?

Borsányi Bea

Berente Judit szervátültetettként is minden álmát meg tudta valósítani az életében

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon ma mintegy 1400 ember vár szervátültetésre és kicsivel több mint 5000-en élnek új szervvel. Berente Judit már a beszélgetés elején kiemelte, a sport életéveket adhat a beültetett szervnek, vizsgálatok szerint akár 30 százalékkal is megnövelheti az élettartamát. Ha valaki hiteles ebben a témában, hát Ő biztosan az, hiszen az örökmozgó, számtalan sportot kipróbáló és testnevelő tanárnak készülő kamaszlányt 13 éves korában diagnosztizálták végstádiumú vesebetegséggel.

– Akkor úgy éreztem, az életem és a sportpályafutásom is kettétört. Jónéhány kilátástalan és keserves év után átestem egy sikeres vesetranszplantáción, és ezzel új életet kaptam. Az elmúlt negyedszázadban sikerült minden, elveszettnek hitt álmomat megvalósítanom sportolóként és a szervátültetettek közösségért és sportjáért dolgozóként is. Az ajándékba kapott élet kötelez, ki kell hoznom minden helyzetből a legjobbat: ezzel nemcsak magamnak tartozom, hanem Neki, az ismeretlen donoromnak is – mondta a szervátültetettek világjátékain több érmet nyert Berente Judit a díjátadón.

A rendszeres, intenzív testmozgás egy transzplantált esetében még inkább fontos

– Heti három nap, alkalmanként 50 perc intenzívebb mozgás már hatással van a beültetett szervre, amelyek átlagos élettartamát nem lehet előre megjósolni, legalábbis itthon nincsenek erre vonatkozó statisztikák. Nemzetköziek persze vannak, de a várható élettartammal azért nem foglalkoznunk, hogy a friss szervátültetett ne „programozza be” magának, hogy hány évet élhet majd a kapott szervvel. Arra tanítjuk őket, hogy éljenek az új élet lehetőségével, annak minden napját maximálisan használják ki. Én például 26. éve élek a beültetett vesémmel.

Kiemelte, hogy új szervvel élni sok odafigyelést igényel. Leginkább alapvető életmódbeli változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy a transzplantált a lehető legtovább élvezhesse az életét vele. Ehhez a Magyar Szervátültetettek Szövetsége segítséget is nyújt – a frissen átültetettek számára már hetedik éve tartják a 3 napos Képzett Beteg Programokat, amely orvosi előadásokat tartalmaz, életmódbeli tanácsokat ad, de hangsúlyt fektetnek a lelki egészségre is.

– Az életmód kapcsán a két legfontosabb tényező a táplálkozás és a mozgás. Előbbi nem csak azon szervek esetén fontos, amelyek részt vesznek a kiválasztásban – például máj, vese –, mert a szervezet komplett rendszer, amelyben minden mindennel összefügg – magyarázta az elnök.

Berente Judit szervátültetettként is minden álmát meg tudta valósítani az életében
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mozgás egészséges emberek életében is rendszeres szerepet kellene kapjon, ám egy szervátültetettnél ez még hatványozottabban fontosabb. A sport mennyisége és intenzitása nem áll összefüggésben azzal, milyen szervet cseréltek a betegnél – igaz, hogy a szív- vagy a tüdőtranszplantáció megterhelőbb –, sokkal inkább a fizikai állapot, a társbetegségek és az egyén testalkata határozza meg a lehetőségeit. Nyilván a műtét utáni mozgásra is igaz, hogy a fokozatosság elvét be kell tartani és minden esetben ki kell kérni a szakorvos véleményét arról, hogy a rehabilitáció különböző fázisaiban milyen mozgást végezhet a beteg.

– Akik a műtét előtti életükben nem sportoltak, azoknak a szobakerékpár jó kezdés lehet, ugyanis ezt télen-nyáron lehet tekerni, akár kikapcsolódásként, tévénézés közben is. A másik ilyen a séta, a távolság és a tempó fokozatos növelésével. A naponta 10 ezer lépés megtétele egy transzplantált esetében különösen fontos lenne, ehhez speciális felszerelés sem szükséges. De a mindennapi életben is számtalan olyan lehetőség kínálkozik, amit ki lehet használni. Csak két példa: busz helyett lehet gyalogolni, lift helyett pedig használják a lépcsőt. És ha már a gyaloglásnál tartunk, ne feledkezzünk meg a manapság egyre népszerűbb Nordic walking-ról, amellyel minden izmot meg lehet mozgatni. Jó választás a futás és az úszás is, de azok már egy fokkal „macerásabbak” – tette hozzá.

Végül összefoglalásként kiemelte, hogy nem kell mindenkinek versenyszerűen sportolnia, de mozogni feltétlenül kell, mert egyáltalán nem mindegy, mennyi ideig marad működőképes az új szerv. Az elnök szerint ebben nagy szerepe van a betegnek is. Új, másik életet kezdeni nem könnyű, de saját példája okán is hisz abban, hogy minden lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában