Ragyogjon a fény!

2020.12.24. 07:45

Magányosan karácsonykor – Hogy éljük túl a napokat?

Az év végi ünnepek főként az időseket, a magányosokat, az elváltakat teszik próbára, akik minden évben szeretnének minél előbb túl lenni ezen az időszakon. Ám az idei kijárási korlátozás csak tovább ront a helyzeten. Hogy lehet ezeket a napokat túlélni?

Borsányi Bea

Érdemes megteremteni az ünnep hangulatát akkor is, ha egyedül vannak

Fotó: Pixabay.com

– A kérdés egyáltalán nem egyszerű, hiszen, mondhatnánk: minden mindennel öszszefügg. Nemcsak az ünnepi időszakban jó tanács, de az év egészében segítség, ha az embernek van egy jól bevált napirendje. Ez ugyanis biztonságot, kiszámíthatóságot ad. Ebbe aztán szépen bele lehet építeni azokat az otthoni „bakancslistás” tevékenységeket, amelyeket az év többi időszakában csak halogatott az ember, vagy olyan hobbit találni, amit már rég elfeledtünk. Az ünnepek csendjében van idő arra, hogy rákoncentráljunk, előszedjük, megcsináljuk ezeket – kezdte Nagy-Kalmár Szilvia pszichológus, aki példaként említett egy nyugdíjas hölgyet, aki minden évben ilyenkor összegyűjti a maradék fonalait és sapkákat köt a koraszülött osztály kisbabáinak.

Tegyünk rendet

Az adventi időszak remek alkalom lehet arra is, hogy szanáljunk, rendet tegyünk az otthonunkban. Amire már nincs szükségünk, mások számára viszont még hasznosítható, azt összegyűjtve leadhatjuk különböző segélyszervezeteknek. Így mindjárt két legyet ütünk egy csapásra, mert amellett, hogy selejtezünk – ez sosem könnyű feladat –, másoknak is segítünk, jótékonykodunk ruhával, játékokkal, könyvekkel. A segítségnyújtás pedig örömforrás, ami oldja a rossz hangulatot, a szorongást.

– A selejtezést, vagy a mesék mintájára a „magválogatást” érdemes a lelki dolgainkkal folytatni. Tegyék fel a kérdést: mi az, ami számomra fontos, mik az életem értékei, és mi az, amit el kell engednem, ami nem szolgál engem, ami lényegtelen? Ugyanakkor ilyenkor fel lehet venni már régebben elengedett kapcsolatok szálait is – magyarázta a szakember.

Érdemes megteremteni az ünnep hangulatát akkor is, ha egyedül vannak
Fotó: Pixabay.com

Ne zárkózzunk be!

Az idei év mindenki számára furcsa, szorongásokkal teli, ezért ugyanilyen furcsa és szorongásokkal teli ez az adventi időszak is, de kellő tudatossággal elő lehet teremteni az ünnep hangulatát. Ahol család van, ott ez értelemszerűen könnyebben megy. Az egyedülállók számára viszont a legfontosabb az, hogy ne szigetelődjenek el, tartsanak kapcsolatot barátokkal, ismerősökkel vagy a szomszéddal! Az elszigetelődés fokozza a magányosság érzését, ami rossz gondolatokat szül. A mai modern világban számos eszköz áll rendelkezésre a kapcsolattartásra. De visszatérve erre a furcsa adventi, ünnepi időszakra: mivel a helyzettel nem tudunk mit tenni, ezért a legjobb, ha elfogadjuk. Gondoljunk arra, hogy ez egy átmeneti állapot, ami elmúlik.

– A bizonytalanságnak szerencsére pozitív hozadéka is van: a jelenre irányítja a figyelmet, megtanít az „itt és mostban” élni. Hajlamosak vagyunk a múlton rágódni, a jövő miatt pedig aggódni, és közben elveszítünk olyan fontos pillanatokat, amelyek itt vannak előttünk, csak nem vesszük észre és ezért nem is éljük meg azokat – mondta Nagy-Kalmár Szilvia.

Felértékelődik a mozgás fontossága is, amelyet amúgy is sokat hangoztatunk. Ha az egyedülállók, idősebbek napi szinten kimozdulnak a lakásból és öten-hatan járnak egyet a háztömb körül, közben beszélgetnek egy jót, friss levegőn vannak, máris sokat tettek a lelki egészségükért is. Ezzel párhuzamosan lelki erőforrás lehet a vallásosság, az ima, és társas kapcsolódási pontokat teremthet a misére járás.

Nagy-Kalmár Szilvia
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tanulhatnánk a dánoktól. Dániában létezik egy szó, a hygge (hüge). Ez nem más, mint a jóllét művészete – meghittség, otthonosság, a természet, az élet apró örömeinek a felfedezése, bármi, amitől az ember jól érzi magát. A dánok a hygge művészetének köszönhetik, hogy évek óta ők a legboldogabb nemzet a világon, pedig a napsütéses órák száma jóval alacsonyabb, mint nálunk, s ilyenkor télen még napközben is alig van világos. Gyújtsanak hát gyertyát, kézimunkázzanak, olvassanak, nézzenek meg egy jó filmet, sétáljanak és persze díszítsék fel a lakást, hogy becsempésszék az ünnep hangulatát az otthonukba!

– Ha viszont semmi sem működik, nem találják a kiutat, ha úgy érzik, hogy egyedül nem képesek kikeveredni a rossz hangulatból, vegyenek igénybe külső segítséget! Nemcsak személyesen, de online módon is van már pszichológiai tanácsadás, ahol szakember segít és válaszol a kérdéseikre

– tanácsolta a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában