origami képpel

2020.11.20. 14:30

Zsombi nagy harcos – Horváth Hella is támogatja a felépülését

Major Zsombor kétéves, nagyon ügyes, erős fiúcska. Most azért küzd családjával együtt, hogy a teljes bénulás után önállóan tudjon járni.

Bokros Judit

Nagyon igyekszik, hogy megtanuljon önállóan járni

Fotó: MKN

A kamerába érdeklődve tekintő szöszi kisfiú ugyanolyan helyes, mint bármelyik kortársa. A róla készült fotón az egyetlen oda nem illő látvány a járókeretféleség, amelybe Zsombi masszívan kapaszkodik. A segédeszközre azért van szükség, mert a kisfiú másfél éves korában, egy vírusfertőzés következményeként lebénult. Azóta szenved a Guillain-Barré-szindrómában (GBS), amely az idegrendszert érintő, autoimmun betegség. Zsombi tehát nem genetikai ok miatt bénult le, a gyógyulásra jó esélye van, akárcsak arra, hogy teljes életet éljen. Ám még kicsi, ezért nála hosszabb a felépülési folyamat, mint egy felnőttnél.

Nagyon igyekszik, hogy megtanuljon önállóan járni
Fotó: Major-Kiss Nikolett

A rehabilitáció rögtön a kórházi kezelés után elkezdődött. Zsombi bénulása ekkor már részlegessé változott, tehát a jobb lábát nem tudja mozgatni. A szülők – akiknek két másik, egészséges gyermekük is van – különféle terápiákra viszik a kisfiút, aki a korából fakadóan még nem tud minden feladatot önállóan végrehajtani. Az egyik ilyen alkalommal, a fizikoterápián ismerkedtek meg Székesfehérváron Horváth Hellával, aki szintén GBS-sel küzd. Az ő javára nemrég kezdeményeztek aukciót a Köfém Művelődési Házban, amelyen keresztül műalkotásokra lehet licitálni, a befolyó összeggel pedig a szervezők Hella rehabilitációjának költségeihez szeretnének hozzájárulni. Mivel Hella és Zsombi édesanyja, Major-Kiss Nikolett sokat beszélgetnek a mai napig, ezért Hella úgy gondolta: ő is szeretne valahogy segíteni a kisfiún. Az origamiban jeleskedő hölgy a napokban fölajánlotta egyik látványos képét, egy origami tesszalációt, majd a Zsombival foglalkozó közösségi oldalon november 15-én 20 órai kezdettel aukciót hirdettek a képre. A mű kikiáltási ára 40 ezer forint, licitálni pedig hozzászólásban lehet. Így járulhat hozzá egy segítségre szoruló ember egy másik, talán még nála is kiszolgáltatottabb helyzetben lévő embertársa felépüléséhez…

A licitre meghirdetett origami tesszaláció
Fotó: Horváth Hella

Az árverésen befolyó pénzt a család kizárólag Zsombi rehabilitációjára fordítja. Mivel jövőre Solymárra és Zalaegerszegre is járnak majd Székesfehérvár mellett, ezért bőven lesz költségük. A hozzávetőleges becslés szerint úgy kétmillió forintot kell szánni a terápiára és az utazás, illetve a szállás költségeire. A család minden licitért és egyéb, aukción kívüli támogatásért is nagyon hálás. Az édesanya a Facebookon és blogban is részletesen beszámol arról, hogyan halad Zsombi.

A kisfiúról és állapotáról a közösségi médiában ezen az oldalon lehet részletesen olvasni, s itt találhatók az aukció részletei is:

Aki árverésen kívül támogatná Zsombit, az a szerkesztőségen keresztül érdeklődhet a számlaszámról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában