megkérdeztük

2020.11.13. 15:19

Pénteken, tizenharmadikán – Hogyan viszonyulnak a babonás naphoz a Fejér megyeiek?

Sokak számára okoz már előre is félelmet, ha a naptárban meglátják, hogy egy bizonyos hónap 13. napja éppen péntekre esik. Sokan viszont nem is sejtenénk, mennyire kell visszanyúlnunk a múltba, hogy megtudjuk a babona eredetét.

Baráth Eszter

Fekete macskát látni pénteken, tizenharmadikán, miközben átsétál előttünk, nem hoz jót

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Valódi választ talán sosem találnánk, de vélt vagy valós magyarázatokból bőven akad. A 13-as számtól való félelem görög eredetű megnevezése a triszkaidekafóbia, ami azt mutatja, már az ókorban is élt ez a fajta viszolygás. Ehhez talán matematikai magyarázat is köthető, a számmisztika egészen Pitagoraszig tekint vissza ezzel kapcsolatban. A kereszténykori magyarázat az utolsó vacsorához köti a prímszám negatívumait. Ekkor az asztalnál ugyanis Jézus a 12 tanítványával ült együtt. Néhányan azt is gondolják, hogy utolsóként Júdás érkezett, aki aznap árulta el tanítóját, sorsa és személye tehát magában hordozza a szerencsétlenséget. Azok, akik nem hisznek a véletlenekben, természetesen az újkorban is találtak példát a negatívumokra, mégpedig az Apolló-13 kapcsán. Az űrhajót 1970. 04. 11-én lőtték fel. Ha az évszám tízeseit, a hónapot és a napot összeadjuk, tizenhárom lesz az eredmény. Ráadásul az irányítótorony órája 13:13-at mutatott a kilövés pillanatában.

A pénteki naphoz is számos hiedelem kapcsolódik. Ez esetben is találunk a keresztény világból érkező okot. Jézust e napon feszítették keresztre, és egyes kutatások szerint a bűnbeesés is egy pénteken történt. A középkorban a néphiedelem szerint szerencsétlenséget jelentett, ha valaki pénteken éhgyomorra tüsszentett. Az emberek ezt a napot gonosznak tulajdonították, nem kötöttek házasságot, nem indultak hosszabb útra, nem kezdtek bele semmi új dologba. Mindez talán abból is eredt, hogy a nyilvános kivégzéseket ezen a napon tartották.

Fekete macskát látni pénteken, tizenharmadikán, miközben átsétál előttünk, nem hoz jót
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Napjainkra a világ egyik legelterjedtebb babonájává vált a péntek 13 jelenség. A legközismertebbek közé a fekete macskákhoz, az összetört tükrökhöz és a létra alatt való átsétáláshoz kötődő hiedelmek tartoznak. Sok országban viszont ezeknél különlegesebbekkel is találkozhatunk. Ha például ezen a napon Máltán járunk, ne lepődjünk meg, ha a templomok órái nem a pontos időt jelzik, ugyanis ezzel a módszerrel a gonoszt akarják megtéveszteni. Esetleg ha Finnországban kirándulnánk, még véletlenül se csapjunk le egy pókot. A helyiek ebben az esetben azt gondolnák, másnap miattunk zúdulna özönvíz az egész országra. Amerikában néhány helyen megrögzötten kerülik a tizenhármas számot. Előfordul, hogy a szállodákban a 12. emeletet a 14. követi csakúgy, mint a szobák számozásánál.

Hosszú listát lehetne írni abból is, Magyarországon mit kell, vagy éppen mit tilos tennünk e napon. Mindenképpen le kell kopognunk, ha egy elszólás hagyja el a szánkat. Ha nem akarunk 7 évig szerencsétlenek lenni, véletlenül se törjünk tükröt és semmiképpen ne nézzünk bele egy fekete macska szemébe. Akadnak viszont olyan dolgok is, amik pozitívvá tehetik a napunkat. A hiedelem szerint, ha a Holdra nézve kívánunk valamit, az 13 napon belül teljesülni fog. Azoknak pedig, akik házasságra vágynak, azt javasolják, aludjon a kiszemelt fényképével, ugyanis emiatt a frigy 13 hónapon belül beteljesül.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Varga Réka, Soponya Nagyon babonás vagyok. Különösen ezen a napon. Ha megtehetném ki, se tenném a lábam otthonról, és próbálom elkerülni, hogy ilyenkor bármilyen nagyobb döntést kelljen hoznom.

Dori-Horváth Béláné, Pátka Nincsenek rossz tapasztalataim ezzel a nappal kapcsolatban. A névnapom is 13-án van, ezért tulajdonképpen számomra szerencsés ez a szám.

Paulik Anna, Székesfehérvár Péntek 13. nekem a macskák napját jelenti. A saját, nem fekete macskáim ilyenkor bárhova bemehetnek, a lényeg az, hogy nehogy találkozzam egy fekete társukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában