Sok gyanús jel lehet a gyerek viselkedésében

2020.11.27. 15:00

Komoly törést okoz a szexuális abúzus

Borsi Andrea gyermek- és ifjúságpszichológussal a szexuális visszaélés áldozatává vált gyerekekről beszélgettünk.

Bokros Judit

A szexuális bántalmazáson átesett gyerekek, fiatalok nehezen nyílnak meg, jellemzően nem bíznak senkiben

Forrás: shutterstock

A gyerekek, fiatalok ellen elkövetett szexuális bántalmazás, erőszak a legdurvább bűncselekmények közé tartozik. Sokszor azonban nem derül ki, mivel a bántalmazottak nem mernek beszélni, illetve a kisgyerekek azt sem tudják, mi történt velük, tehát elmondani sem képesek. Az, aki szexuális visszaélés áldozatává válik, egész életén keresztül hordozhatja magában a traumát – ha pedig nem segítenek a feldolgozásban, akkor annak lenyomata még durvább lehet.

Borsi Andrea gyermek- és ifjúságpszichológus az elmúlt két évben nyolc fiatalt kezelt a 4 éves korú gyermektől a 18 éves korú fiatalig. Fiúk és lányok vegyesen érintettek a témában, de az áldozatok között több a lány. A bántalmazottak különböző úton jutottak el a szakemberhez: a 18 évest a rendőrség küldte, más a gyerekorvos közbenjárásával érkezett, volt, akit az iskola küldött, és persze szülő, illetve nevelőszülő is vitt már gyermeket. Utóbbiak közül nem is mindig tudták, hogy mi történt, csak valami gyanússá vált a gyermek viselkedésében.

Egy fiatalt például az angoltanára zaklatott, egy másikat egy nála 1-2 évvel idősebb tizenéves fiú erőszakolt meg. Az eseteket szándékosan nem részletezzük, mert a cél itt most elsősorban az, hogy segítséget adjunk ahhoz, hogy a szülők, a gyermek környezetében tartózkodók jobban felismerjék, ha szexuális abúzus ér egy fiatalt.

A szexuális bántalmazáson átesett gyerekek, fiatalok nehezen nyílnak meg, jellemzően nem bíznak senkiben
Fotó: shutterstock

Borsi Andrea elmondta: vannak testi tünetek, amelyek feltűnhetnek a szülőnek. Ilyen például, ha hirtelen fejfájós és hasfájós lesz a gyermek, vagy egyéb fájdalmai vannak. Különösen gyanús lehet a nőgyógyászati jellegű fájdalom, a fertőzés. A gyermek nem eszik, nem iszik, levert. Az egyik legordítóbb jel a kisgyerekeknél a fokozott igény a maszturbációra, valamint a pisilési, kakilási probléma. A másik jellegzetes tünet a dühkitörés, különösen a szülő felé. Ezzel a gyermek önkéntelenül is számon kéri a szülőt, aki nem védte meg. A drog- és alkoholfogyasztás, cigarettázás megjelenése is gyanús lehet. A kornak nem megfelelő szexuális ismeret ugyancsak utalhat bántalmazásra. A fiatalt foglalkoztathatja az öngyilkosság gondolata, mélyen depressziós lesz, önsértés figyelhető meg nála.

Pszichésen az betegíti meg a legjobban a gyerekeket, hogy úgy érzik: az esetet titokban kell tartaniuk. Szégyellik, ami történt, sokszor magukat is okolják. Sok eset rokoni, ismerősi körben történt meg, és ez még inkább rákényszerítette a fiatalt arra, hogy hallgasson.

Sok gyermeknél a rajza alapján derül ki, mi történt. Ezeket a fiatalokat általában nagyon nehéz megnyitni – folytatta a pszichológus –, nem bíznak senkiben. Játékkal, sok-sok beszélgetéssel azért el lehet érni, hogy elmeséljék a történteket. A kibeszélés önmagában sokat tud segíteni, innen kezdődhet a terápia következő része, mindig a korosztálynak megfelelően. Fontos a személyiség megerősítése, az, hogy megtanulják meghúzni a határokat.

A szexuális bántalmazásnak mindenképpen lesz lenyomata a gyerekek lelkivilágában, hiszen komoly törést okoz. Egy idő után azonban életük megtörtént eseményeként, tényként tudják kezelni, és képesek előre tekinteni. Ekkor mondható, hogy sikerült feldolgozni a traumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában