lehet vele együtt élni

2020.11.28. 08:00

Az obstruktív tüdőbetegség során a tüdő idő előtti öregedése történik

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ma a 3. leggyakoribb halálok a világon. Ennek ellenére diagnózisa nem jelenti azt, hogy nem lehet boldog életet élni a betegséggel együtt – hangsúlyozta Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

Borsányi Bea

Az egyik legnagyobb rizikó a dohányzás

Fotó: shutterstock

A betegség gyakori előfordulására az is utal, hogy világnapja is van: november 18. Magyarországon becslések szerint 5-600 ezer COPD-ben szenvedő beteg él, akik közül 200 ezer beteget tartanak nyilván. Nagyjából 251 millió COPD-s beteg él világszerte, de a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám elérheti a 328 milliót is.

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik, lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A leg­gyakoribb tünetei a légszomj, a rendszeres köhögés, illetve a fokozódó köpetürítés. A COPD kialakulásának leggyakoribb oka a dohányfüst, illetve más mérgező gázok és porok belégzése, de a legfrissebb kutatások szerint a tüdő érésének születés előtti zavara is fokozza a COPD kialakulásának a kockázatát.

Az obstruktív tüdőbetegek nagy többsége a jelenlegi vagy egykori dohányosok közül kerül ki. Tapasztalat szerint a betegek jelentős része azonban csak évtizedekkel az első tünetek megjelenése után fordul orvoshoz, általában a fizikai terhelhetőség jelentős csökkenése, vagy a már a környezet számára is zavaró köhögés miatt. A dohányosok korai és rendszeres légzésfunkciós szűrése akár már 30 éves korukban felvetheti a COPD gyanúját.

Az egyik legnagyobb rizikó a dohányzás
Fotó: shutterstock

A dohányzás korai abbahagyása révén lassítható a tüdő öregedése, a légzésfunkció romlása, és akár meg is előzhető a COPD kialakulása.

A kialakult betegséget gyógyítani viszont nem lehet. A tünetek – elsősorban a nehézlégzés csökkentésére, illetve a betegek életét leginkább fenyegető súlyos állapotromlások vagy tüdőrohamok – megelőzésére modern gyógyszerek és környezetkímélő spray-k állnak rendelkezésre, azonban a dohányzás káros hatásait ezek hatékonysága sem képes ellensúlyozni. Mivel a COPD-s betegek számára a légúti fertőzések jelentik talán a legnagyobb veszélyt, ezért számukra különösen fontos odafigyelni az immunrendszer erősítésére, a betegségek elkerülésére. Ennek érdekében fontos a rendszeres C- és D-vitamin-szedés, a napi rendszeres mozgás, ami legalább 10 ezer lépés megtételét, vagy más könnyebb sporttevékenység végzését jelenti. Ugyanakkor erősen ajánlott a szezonális influenza elleni, illetve az életre szóló védelmet adó pneumococcus elleni védőoltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában