Az adományozás napja: kedd!

2020.11.30. 14:00

A fekete pénteket egy másik szép hétköznap követi, amikor is másokon segítünk

Évekkel ezelőtt Amerikából indult nagyszabású kezdeményezés a Black Friday, azaz Fekete péntek akció hatására, ami a Giving Tuesdtay, azaz az Adakozó kedd nevet kapta. Az elmúlt időben világszerte elterjedt összefogássá nőtte ki magát és az adakozás nemzetközi ünnepévé vált december első keddi napja. A hatalmas összefogásban 2019-ben több, mint hatvan ország lakossága vett részt és segítette nehezebb körülmények között élő társait.

Baráth Eszter

A használaton kívüli dobozokba lényegében bármilyen ajándék, adomány kerülhet Fotó: Pesti Tamás

Az ötlet alapja a Fekete péntek köré épülő mérhetetlen vásárlási láz ellensúlyozása volt. A célja nem más, mint az, hogy a mértéktelen költekezés közben a vásárlók eszébe juttassák a nélkülözésben, hátrányos helyzetben élőket és ezáltal ne csak maguknak vásároljanak. Rengeted ember éli nehéz körülmények között mindennapjait. Betegségek, munkanélküliség, pénzhiány, adósságok vagy számtalan más, olyan megpróbáltatás okozhat fennakadást életükben, amit kívülállóként észre sem veszünk.

Ezt a napot, az ilyen és ehhez hasonló életek megsegítésére nevezték ki azért, hogy sok-sok élet élhetőbbé váljon

Magyarországon 2014-ben indult útjára az első Adakozó kedd kampány, melynek célja az volt, hogy itthon is népszerűsítsék az adakozást, valamint egyúttal megteremtsék a hazai adományozás napját is. Az elmúlt években számtalan nagyszabású kampány és összefogás valósult meg és zárult sikerrel az Adakozó kedd mozgalom keretein belül. Rengeteg más mellett gyűjtöttek például fedél nélkül élők megsegítésére, beteg gyerekek mindennapjainak megkönnyítésére, fogyatékkal élők támogatására, valamint olyan gyerekek részére, akik intézményekben kénytelenek tölteni napjaikat.

A használaton kívüli dobozokba lényegében bármilyen ajándék, adomány kerülhet Fotó: Pesti Tamás

Természetesen idén sem maradhat el az összefogásról és az egymás megsegítéséről szóló globális méretű kampány hazánkban sem, amely december 1-én esedékes. Ebben az évben a világjárvány okozta nehézségek következtében talán még több embernek és családnak van szüksége kisebb-nagyobb támogatásra. Számos civil szervezet, nagy méretű cég és magánember csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy könnyebbé tegyük a lehető legtöbb életet. A Magyar Hospice Alapítvány akciója különösen a jelenlegi helyzetre koncentrálódik. Olyan okoseszközökre gyűjtenek, amelyekkel betegeik és munkatársaik életét kívánják megkönnyíteni. A befolyt összegből vásárolt eszközök segítségével a bent fekvők tartani tudják a kapcsolatot szeretteikkel a látogatási lehetőségek korlátozásának ellenére is. A Munch.hu ételmentő vállalkozás csapata pedig minden, a rendszerükön keresztül, rászorulóknak küldött étel mellé még egy adagot juttatnak el. Székesfehérváron a fogyatékkal élőknek munkahelyet biztosító Hatpöttyös étterem részére gyűjtenek pénzadományt, mely az elmúlt időben nehéz helyzetbe kerülő vállalkozás újraindításához, modernizálásához szükséges.

Ugyanakkor nem csak a nagyszabású kampányokhoz csatlakozva tudunk segíteni

Az Adakozó kedd mozgalom kezdeményezői fontosnak tartják az egyéni megmozdulásokat is. Hatalmas segítséget jelenthet az is, ha egy összeállított kis csomaggal támogatunk egy-egy rászoruló családot, hajléktalan szállót, kórházat vagy gyermekotthont. Sokan azt érezhetik, hogy az általuk nyújtott apró segítség nem számottevő, de a jól ismert mondás ebben az esetben is helyénvaló: Sok kicsi sokra megy.

Természetesen nem csak ezen a napon van szükség támogatásra és összefogásra. Az Adakozó kedd kampány célja leginkább a felhívás és a figyelemfelkeltés, hogy ne feledkezzünk meg azokról a társainkról, akiknek nagy szükségük van a segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában