Komolyabb témák

2020.07.22. 07:30

Önismeret kicsiknek, meséken keresztül a fehérvári gyermekjátszón

Az állatvilág példáján át komolyabb témák felé is barangolhatnak a gyermekjátszó résztvevői a helyi könyvtár foglalkozásain.

Héjj Vivien

Hetente háromszor tartanak gyerekjátszót

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A járványhelyzet miatt sokáig zárva tartott a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Jellemzően a nyár ezen időszakában már nem szokott nyitva lenni az intézmény, ám a kényszerű kihagyás után idén ez másképp alakult. A hónap végéig minden kedden, szerdán és csütörtökön Könyves gyermekjátszóra várják a kicsiket, korhatári megkötés nélkül. A játékos-kézműves-könyves foglalkozások keretében ismerkedhetnek a lurkók az állatok világával, az őket körülvevő környezettel.

– A foglalkozások tekintetében ez a harmadik hetünk. A csoportlétszámot a korlátozások és az óvintézkedések miatt 15 főben maximalizáltuk. Elsődlegesen előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt a gyerekek a programokon, de ha a maximális létszámkeret nem telik be, akkor enélkül is bárki csatlakozhat hozzánk. Körülbelül másfél órás egy-egy foglalkozás, a témák nagyon változatosak. Ami minden alkalommal közös, az a könyv. Mindig egy adott műhöz kapcsolódóan készítünk foglalkozást – mesélte a tegnapi foglalkozás koordinátora, Németh Szilvia, aki két kollégájával együtt felváltva tartja a gyerekprogramokat.

Hetente háromszor tartanak gyerekjátszót
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A keddi alkalom témáját egy képeskönyv, a Bárcsak lennék vagány bárány! adta. Benne négysoros, rímekbe szedett verseken keresztül panaszolja kilenc állat, hogy őket miért szokták bántani – például a nyuszit a gyávasága miatt. Az olvasás során a gyerekekkel átbeszélték, hogy ők hogyan látják ezeket a hibákat, vajon ezek tényleg negatív tulajdonságok? Mindez segíti az önismeretet, az elfogadást, a nyitott gondolkodást, természetesen gyermeki szinten.

A jelenlévő lurkók örömmel bekapcsolódtak a beszélgetésbe, a felmerülő témák kapcsán bátran mesélték otthoni és óvodai élményeiket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában