„A jó étel ajándék. A lelkünk is benne van.”

2020.07.21. 07:55

Jenői ízőrzők, káposztás nokedlivel

Az Ízőrzők késő ősszel adásba kerülő egyik részét hétfőn és kedden a Fejér megyei kis faluban, Jenőben forgatták, forgatják. A gasztronómiai barangolás mottóját Róka Ildikó így határozta meg: „A jó étel ajándék. A lelkünk is benne van.”

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Róka Ildikó szerkesztő és Móczár István rendező, operatőr 2007-ben indította útjára a Duna Televízión és a Duna Worldön kedves gyermekét, az Ízőrzőket. Amint tegnap két forgatási helyszín között elmondták lapunknak: annak idején azzal a céllal vágtak bele a forgatásözönbe, hogy a vidék házias ízeivel, hagyományos ételeivel megismertessék mindazokat, akik szívesen nyúlnak vissza a gyökerekhez, és egyszerű, olcsó, helyben hozzáférhető alapanyagokból szeretnének egészséges ételeket készíteni.

Szándékuk szerint a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett mindig bemutatják az adott települést, külön figyelmet szentelve a hagyományőrző kézművesek, civilek munkájának, ízelítőt adva a helyszín és a környék értékeiből, látnivalóiból.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mudris Gábor parasztházas portáján hétfőn Kelemen Jánosné Gyöngyi főzőcskézett. Egyik fogásként a csirkemájas-gombás tölteléket prezentálta, az egykori lakodalmak sült tyúkhoz tálalt, de önállóan is fogyasztható finomságát, míg másikként a savanyú káposztás nokedlit, sült kol­básszal és szalonnával megbolondítva. Népdalokkal a Jenői asszonykórus szolgált.

Az ízőrzés ma folytatódik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában