2020.07.21. 07:55
Jenői ízőrzők, káposztás nokedlivel
Az Ízőrzők késő ősszel adásba kerülő egyik részét hétfőn és kedden a Fejér megyei kis faluban, Jenőben forgatták, forgatják. A gasztronómiai barangolás mottóját Róka Ildikó így határozta meg: „A jó étel ajándék. A lelkünk is benne van.”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Róka Ildikó szerkesztő és Móczár István rendező, operatőr 2007-ben indította útjára a Duna Televízión és a Duna Worldön kedves gyermekét, az Ízőrzőket. Amint tegnap két forgatási helyszín között elmondták lapunknak: annak idején azzal a céllal vágtak bele a forgatásözönbe, hogy a vidék házias ízeivel, hagyományos ételeivel megismertessék mindazokat, akik szívesen nyúlnak vissza a gyökerekhez, és egyszerű, olcsó, helyben hozzáférhető alapanyagokból szeretnének egészséges ételeket készíteni.
Szándékuk szerint a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett mindig bemutatják az adott települést, külön figyelmet szentelve a hagyományőrző kézművesek, civilek munkájának, ízelítőt adva a helyszín és a környék értékeiből, látnivalóiból.
Mudris Gábor parasztházas portáján hétfőn Kelemen Jánosné Gyöngyi főzőcskézett. Egyik fogásként a csirkemájas-gombás tölteléket prezentálta, az egykori lakodalmak sült tyúkhoz tálalt, de önállóan is fogyasztható finomságát, míg másikként a savanyú káposztás nokedlit, sült kolbásszal és szalonnával megbolondítva. Népdalokkal a Jenői asszonykórus szolgált.
Az ízőrzés ma folytatódik…