tonka-mogyoró affogato

2020.06.30. 11:30

Siker! Damniczki Balázs fagylaltja ismét az országos döntőben

A Székesfehérvárt is magában foglaló régióból két cukrászmester három alkotása jutott Az év fagylaltja országos döntőbe, Budapestre.

Szanyi-Nagy Judit

Fagyit kóstolni bárki tud! – gondolhatják. Pedig nem olyan egyszerű dolog az!

A küllem tíz, az íz már 55 százalékban számított!

Képzeljenek el tíz ízt. Tíz különbözőt! Az egyik ribizlis máktorta, a másik sárgabarackos dió, a harmadik tonkababos-mogyorós, a negyedik törökmézes vanília, az ötödik passiógyümölcsös-karamelles. Ugye, hogy nem könnyű egyszerre értékelni ezeket? Az év fagylaltja ötfős zsűrije mégis megtette, s döntést is hozott: utóbbi hármat értékelték leginkább. Ám mielőtt megénekeljük a győzteseket, ejtsünk néhány szót a rendezvényről! Sajnos a pandémiás helyzet miatt átalakult az eredetileg is Székesfehérvárra tervezett esemény: nem nagy fesztivál, helyette egy szerényebb bemutató és kóstoló keretében bíráltak az ítészek. Az év fagy­laltját 1998 óta hirdetik ki, a regionális elődöntőkre a jelenlegi formában most először került sor.

 

Az első állomás Székesfehérvár volt, innen Du­naföldvárra siettek tovább a bírák, hogy végül két nap alatt (kedd és szerda) összesen 43-féle fagylaltot kóstoljanak meg, s közülük 12-ről mondják ki, hogy azoknak helyük van a július 7-ei budapesti döntőben – értesültünk Erdélyi Balázstól, a zsűri szakmai elnökétől. Tőle tudjuk azt is: a dekoráció 10, az állag 35, az íz pedig 55 százalékban számított. Fehérváron egyértelműek voltak a kiemelkedő alkotások, így a továbbjutók is – húzta alá az elnök. A törökmézes vanília és a passió-karamell egy balatonfüredi cukrászdához, míg a tonka-mogyorós affogato a székesfehérvári Damniczki Balázshoz köthető. A Fejér megyei regionális fordulóból ezek a változatok jutottak tovább az országos döntőbe. Damniczki Balázs elmondta: nagy kedvence a tonkabab, így külön örült, hogy a zsűri is emellett az ízvilág mellett voksolt.

A zsűrinek a jövőben sem lesz könnyebb dolga: két nap alatt négy régió összesen 43 fagylaltját kóstolják és véleményezik, amelyből végül tizenkettő jut az országos döntőbe. Nekünk már lesz kinek szurkolnunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában