Titokzatos szobrok

2020.06.24. 16:00

Kocsis Balázs minden alkotását szeretettel készíti

Egy titokzatos, kettétört embert ábrázoló alkotáson, pontosabban annak makettjén is dolgozott mostanság Kocsis Balázs szobrász, akit arról is kérdeztünk, van-e kedvenc szobra.

Nagy Marietta

Kocsis Balázs készítette Siklósi Gyula régészprofesszor síremlékét is

Fotó: FMH-archív

Tudna nekem pár szót mesélni a meghasadt ember projektről? Hogy áll a szobor jelen pillanatban?

– Igen, így is lehet mondani, hogy meghasadt ember, ilyen néven még nem találkoztam vele, de jó! Van róla egy makettem, nagyjából egy évvel ezelőtt foglalkoztam ezzel a projekttel, de mivel nem volt különösebb reakció, így ott áll a megfelelő helyen a lakásomban. Sajnos többet nem tudok róla mondani. Nekem már megvan a hely is, ahol el tudnám képzelni a városban, de nem foglalkoztam vele tovább.

A város melyik részére képzelte el a szobrot?

– Szeretném, ha egyszer arra a helyre kerülne, amit én kigondoltam, de inkább nem mondanám el, mert azt szeretném, hogy az emberek rácsodálkozzanak. Maguktól jöjjenek rá arra, hogy én ezzel mit akartam. Nem szeretném, hogy az emberek tudják előre, mit is jelent. Azt szeretném, hogy ők rakják össze fejben, hogy mit akarok ezzel az alkotással kifejezni.

Az idei évre van már valami szobor, ami készül? Esetleg már készen is van, de még nem nyilvános?

– Éppen készítek egy szobrot, kicsit titkolózós ember vagyok, amire eddig még nem is gondoltam… Van egy szobor, amin dolgozom egy magáncég megbízásából, de nem kértem engedélyt a cégtől, hogy nyilatkozzak ez ügyben. Az átadás októberben lesz. A gipszmunkával már elkészültem, pár hét múlva megy öntödébe a szobor, októberben pedig készen lesz.

Kocsis Balázs készítette Siklósi Gyula régészprofesszor síremlékét is
Fotó: FMH-archív

Van kedvenc szobra, ami mellett a mai napig szívesen elmegy, és elidőz a közelében?

– Olyan szobrom nincs, ami mellett nem mennék el szívesen. Nem szégyellem a munkáim, mindegyiket fel tudom vállalni, amit én csináltam, nincs olyan, amire azt mondom, hogy ezt vajon miért csináltam meg. Szeretettel csinálom és végzem a munkám. Én nagyon szeretem az Albert Einstein-szobrot a Jókai utcában.

Mások mit gondolnak erről?

– Az Albert Einstein-es szobrot nagyon sokan szeretik, de ugyanakkor volt olyan, aki azt kérdezte, hogy ez mi. Miért van ez itt? Ennek semmi értelme. Egy hölgy ezeket mondta, miközben a szobrot figyelte. Naponta találkozom a véleményekkel, sajnos volt, aki nem értette. Erről viszont nem biztos, hogy én tehetek.

Kati néni szobrát is nagyon megszerették a fehérváriak, az alkotás része a város mindennapi életének
Fotó: FMH-archív

A többség azonban örül ennek a szobornak. Milyen könyvet ajánl most, hogy kezd újraindulni az élet a vírus és a veszélyhelyzet után ?

– Hogy én milyen könyvet ajánlanék? Az egyik, amit ajánlani szeretnék, az Bulgakovtól a Mester és Margarita, hiszen ez egy olyan könyv, amit mindig el lehet olvasni újra, és el is kell, mert minden olvasásra más mondanivalója van. A másik könyv, ami eszembe jutott, az George Orwelltől az Állatfarm, ami egy könnyebb hangvételű és gyorsabb regény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában