A terítők mellett gallérok és ruhadarabok is láthatók

2020.06.24. 20:00

Két fehérvári csipkeverő alkotásait is kiállította a Magyar Csipkekészítők Egyesülete

Két fehérvári csipkeverő, Jakab Andrásné és Sváb Judit alkotásait is kiállította a Magyar Csipkekészítők Egyesülete az ünnepi tárlaton.

Héjj Vivien

A Kárpát-medence csipkekultúrája látható a tárlaton

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hétfő óta ismét várja a látogatókat A Szabadművelődés Háza. A földszinti kiállítóterembe költözött a Magyar Csipkekészítők Közhasznú Egyesületének tárlata, melyet a fennállás 30. évfordulója alkalmából hívtak életre. A szervezet 1989. június 11-én alakult.

A társaság fő célkitűzései között szerepel a magyar és a hazánkban élő nemzetiségek csipkekultúrájának gyűjtése, feldolgozása, archiválása és oktatása. Fontosnak tartják a feldolgozott csipkék motívumainak a mai kornak megfelelő feldolgozását, azok elhelyezését a mai viseleteken és lakástextileken. Az ünnepi tárlat keretében bemutatják a hagyományos csipketechnikákat és azok fajtáit, különös figyelmet fordítva a Kárpát-medence csipkekultúrájára.

A Harminc év csipkéi című vándorkiállításon a csipkeveréssel készült terítők mellett gallérokat és csipkeruhákat is láthatnak az érdeklődők. Két fehérvári alkotó, Jakab Andrásné Margitka és Sváb Judit munkái is megtekinthetőek.

Jakab Andrásné az egyesület alapító tagja, akinek egyik kiállítási darabja a sóvári vertcsipke gallér.

– 1986 óta foglalkozom csipkeveréssel. 1992-ben tartottam először csipkeverő tanfolyamot Fehérváron, a Barátság Házában. Két évvel később tartottuk az első csipkehetet. Akik az általam indított tanfolyamokon végeztek, azokkal együtt alakítottuk meg a ­Fehérvári Csipkebokor műhelyt. A tagok száma változó, jelenleg hatan járunk össze keddenként a Királykút Emlékházban – mesélte lapunknak Jakab Andrásné csipke­verő, aki elmondta, a technikák elsajátításához leginkább türelemre és időre van szüksége azoknak, akik szeretnének mélyebben elmerülni a csipkék rejtelmeiben. Mint mondta, a Csipkebokor műhely tagjai között sok a lelkes fiatal, az alkotás során nincs megkötés, mindenki azt készíthet, amihez éppen kedve van.

A Kárpát-medence csipkekultúrája látható a tárlaton
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakkör keretében vált Sváb Judit szenvedélyévé a csipkeverés, az ő alkotásai közül is láthatnak néhányat az érdeklődők.

– 2009-ben kezdtem ezzel foglalkozni, valamivel le szerettem volna kötni magamat. Ezt sajnos nem lehet főállásban csinálni, mert már gépekkel nagyon jól lehet utánozni a kézzel készített alkotásokat, így azoknak már kisebb az anyagi értéke. Eleinte horgolni szerettem volna, pont indult egy tanfolyam, azt gondoltam, 10 alkalom alatt megtanulok csipkét verni, ám ez az idő az alapok elsajátítására volt elég, ezt követően lehetett igazán elkezdeni a tanulást – mondta lapunknak Sváb Judit, aki több csipkeverési technikával dolgozik, még nem döntötte el, melyik mellett köteleződik el végérvényesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában