Ökoport

2020.06.06. 13:00

Jövő júliusig maradhatnak az egyszer használatos műanyagok

Május 28-án jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 2021. július elsejével nyílik lehetőség betiltani hazánkban az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát.

Majer Tamás

A tiltás új megoldások használatára kényszeríti majd a gyorsétkezdéket, az étel-házhozszállítást, a cateringet, az italautomata-üzemeltetést és a kiskereskedelmet is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Néhány héttel ezelőtt felmerült, hogy fél évvel korábban meglépi ezt Magyarország, tehát már január elsejétől. Ám ez az ágazat szereplőivel folytatott egyeztetések után július elsejére módosult. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a határidő így is megfelel az európai uniós elvárásnak.

– A betiltást úgy kell megtenni, hogy az – különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben – ne veszélyeztessen munkahelyeket – fogalmazott a miniszter.

Lényeges, hogy az ágazat szereplőinek összesen 10 milliárd forintot bocsát rendelkezésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy az érintett gyártó vállalkozások megtehessék a szükséges technológiaváltást, s versenyképességük se szenvedjen csorbát.

Május 19-én adott ki közleményt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség, amelyben az állt, hogy a Magyarországon évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag csomagolásból 7–9 ezer tonnát érint a tilalom. Jelezték, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakoribb lett az ételkiszállítás, és több műanyag zacskó is fogyott, ezért 2020 végére ez a mennyiség 10 ezer tonna fölé emelkedhet.

A tiltás új megoldások használatára kényszeríti majd a gyorsétkezdéket, az étel-házhozszállítást, a cateringet, az italautomata-üzemeltetést és a kiskereskedelmet is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tiltás új megoldások használatára kényszeríti majd a gyorsétkezdéket, az étel-házhozszállítást, a cateringet, az italautomata-üzemeltetést és a kiskereskedelmet is. A betiltandó műanyag eszközök között vannak többek között a fültisztító pálcikák, a szívószálak, a műanyag tányérok és evőeszközök.

Boros Anita környezetért és fenntarthatóságért is felelős államtitkár még egy május közepi tájékoztatóján fejtette ki, hogy az uniós szintű szabályok az Európa tengereiben és tengerpartjain tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalára terjednek ki, sőt, a tengerben el- vagy otthagyott halászeszközökre is. Emlékeztetett, a tengerparti, óceáni hulladék 85 százaléka műanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában