reális önképnek kell kialakulnia

2020.05.17. 08:00

Önismeret, önbecsülés, önbizalom – A kamaszokra kiemelten figyelni kell

Az önbecsülés, az önbizalom és az önismeret három olyan fontos lelki magatartás, illetve tudás, amelynek sajnos sok felnőtt is híján van. Pedig az életben való érvényesüléshez, a boldogság és a lelki egyensúly megtalálásához alapvetőek lennének. Talán még fontosabbak ezek kamaszkorban, az önazonosság erősítésének és az útkeresésnek az időszakában.

Borsányi Bea

A kamaszok leginkább egymásra hallgatnak, de jó hír, hogy pozitív hatással is lehetnek egymásra Fotóillusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

– A magas, egészséges önbecsülés a kamaszoknál elengedhetetlen feltétele, hogy elérhessék teljes lehetőségeiket az élet minden területén. Az önbecsülés hatalom, mely közvetlenül hatással van döntéseinkre és hatása formálja életünk minőségét. Az önelfogadás, önismeret, tudatosság, sőt még a tudatos megjelenés is kell ahhoz, hogy ne tudják a fiatalokat beszippantani a trendek, és ellenállóbbak legyenek az őket ért „támadások” ellen – fogalmazott mindjárt a téma közepébe vágva Tóthné Papp Edina, tréner, tanácsadó. Ő maga is két kamasz lány édesanyja, így nap mint nap közvetlenül is látja, tapasztalja, mennyire befolyásolhatók a tizenévesek a társaik és a média által.

A serdülőkor amúgy sem egy egyszerű életszakasz – krízis mind a szülőnek, mind a gyereknek. A gyermekkori függőségből való kiszakadás és a felnőtté válás érdekében tett első lépések tele vannak buktatókkal és egyáltalán nem mindegy, hogy a serdülőnek hogyan sikerül az élet és a biológia által elé állított feladatokat és kihívásokat megoldani. A nehézségek közepette nagy segítséget jelenthet az önismeret, amely segít a fiataloknak egészséges képet kialakítani önmagukról.

– Nagy felelőssége van a gyermek kamaszkorában a szülőknek, a tanároknak, illetve olyan szakembereknek – coach, pszichológus –, akik meg tudják mutatni a kamasznak saját magát, rávilágítva az erősségeire, a gyengeségeire és azokra a területekre, amelyeken fejlődnie kell még a személyiségét tekintve. Mindezt persze az egészséges szintű pozitív önértékelés kialakításának a jegyében, ami biztosan hatással lesz rá és a kapcsolataira is – magyarázta a szakember. Kérdés persze, hogy képes-e egy érzelmi hullámvasúton ülő, a hormonjai által alaposan összezavart serdülő arra, hogy magát pozitívan vagy csak „szimplán” reálisan lássa? Nem egyszerű kihívás, de Papp Edina szerint a kamaszok képesek egymásra jó hatással (is) lenni, sőt ebben a korban nagy eséllyel jobban hallgatnak egymásra, mint a felnőttekre.

A kamaszok leginkább egymásra hallgatnak, de jó hír, hogy pozitív hatással is lehetnek egymásra
Fotóillusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az önismeret nem más, mint amikor az ember megérti azt, hogyan működik, milyen szituációkban hogyan viselkedik, milyen reakciói vannak, és megismeri a saját korlátait, miközben persze azt is megtanulja, meddig mehet el. Ha valaki önbizalomhiánnyal küzd, az kevesebbet tesz, mint amennyire a valódi képességei predesztinálják, így a céljait sem éri el – mondta a tréner. Létezik persze ennek az ellenkezője is, amikor valaki a túlzottan sok pozitív megerősítés miatt többet képzel magáról, mint amennyire valójában képes. Ez viszont kudarcokhoz vezet, amelyek okát a kamasz nem érti. Mind a két esetben az a baj, hogy nem reális a saját magáról alkotott képe. Aki pedig nincs tisztában magával, azt könnyen beszippanthatják mások, egyes érdekcsoportok, netán a média vagy a számítógépes játékok hatása alá kerülhet. A szakember szerint segíthet a kamasz coaching, amely játékos feladatokon keresztül úgy működik, hogy a kamasz észre sem veszi, valójában saját magáról beszél.

– A serdülők, bármennyire hihetetlen, képesek nagyon megnyílni és olyan felismeréseket megfogalmazni, amit szülőként talán nem is gondolnánk. Fontos lenne megtanítani őket arra, fogadják el saját magukat, mert amit képesek elfogadni magukban, azzal már nem lehet bántani őket. Ahogy Raphaelle Giordano, francia írónő az önbizalomról írta: annál szebbnek látjuk a világot, minél jobb képet alkotunk magunkról! – zárta a tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában