Napi többször, előre meghatározott időpontokban

2020.04.08. 16:00

Stresszre nem megoldás az evés

Az elmúlt hetek történései alaposan átrendezték az életünket. Van, akinél teljes a leállás, másoknál a home office ugyanolyan vagy még nagyobb tempót diktál. Az otthoni létet nehezíti, ha iskolás gyermekei vannak az embernek, akikre oda kell figyelnie. A többi teendőről már ne is beszéljünk! Stressz, feszültség, idegeskedés, amit sokan evésbe fojtanak.

FMH, Borsányi Bea

Home office mellett még inkább érdemes odafigyelni, hogy ne üres kalóriákkal nyomjuk el az éhséget! Illusztráció: Nagy Norbert

A stresszevés egy tünet, amit az ember ritkán vesz észre magán, ám ha ön is gyakrabban nyitja ki a hűtő ajtaját, mint azt normális esetben szokta, érdemes elgondolkozni azon: nem esett-e a stresszevés csapdájába! Ha a mindennapok feszültségét – esetleg unalmát – evéssel próbálja legyűrni, a hosszabb ideig tartó otthoni lét később nehezen leadható plusz kilókat eredményezhet.

Fontos egy napirend kialakítása és betartása

„Étkezzünk kevesebbet, mint szoktunk, hiszen az otthontartózkodás alatt kevesebb a mozgás, a szervezetbe vitt kalóriát nem tudjuk olyan hatékonyan ledolgozni” – tanácsolta Handl Tamara életmód-tanácsadó. Ahhoz, hogy az étel kalóriában kevesebb legyen, elsősorban a szénhidrátokra és a zsírokra kell nagyobb figyelmet fordítani. Egy 165-170 centiméter magas, átlagos testalkatú nőnek otthoni tevékenység mellett napi 120-140 gramm szénhidrátra és nagyjából 40 gramm zsírra van szüksége. Válasszunk olyan ételeket, amelyek rostban, vitaminokban gazdagok, fehérjét és természetes zsírsavakat, továbbá jó minőségű szénhidrátot is tartalmaznak! A könnyen, gyorsan elkészíthető, félkész ételek jó megoldásnak tűnhetnek, amennyiben a kényelem vagy éppen a szűkös határidő okozta kényszer miatt nincs ideje az embernek főzni. Azonban ezek többsége rendkívül egészségtelen, magas só-, cukor- és zsírtartalommal rendelkeznek, vitaminokat, ásványi anyagokat és értékes táp­anyagokat nem tartalmaznak. Természetesen a pékáru sem a legcélravezetőbb megoldás az étkezések letudására.

Home office mellett még inkább érdemes odafigyelni, hogy ne üres
kalóriákkal nyomjuk el az éhséget! Illusztráció: Nagy Norbert

Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára se, vagyis ne fogjunk koplalásba! Az éheztetés nem kompenzálja a nagyobb mennyiségű elfogyasztott ételt. Testünk akkor tudja teljes mértékben ellátni a feladatát, ha minden táp- és ásványi anyaghoz megfelelő mennyiségben hozzájut. Ráadásul minél inkább megvonjuk magunktól a minőségi táplálékot, annál könnyebben engedünk az üres kalóriákat tartalmazó ételek csábításának. Napi többszöri, előre meghatározott időpontokban történő étkezésekkel elkerülhető a stresszevés. A home office miatt egyébként is fontos egy napirend kialakítása és betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában