nem szünetel

2020.03.20. 13:26

Véradás – kell a vér a sürgősségi betegellátáshoz!

A koronavírus járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz. Ezért a véradás nem szünetel, sőt, nagyon nagy szükség van rá. Az Országos Vérellátó Szolgálat azonban hangsúlyozza: véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés. Olyanok pedig ezúttal ne jöjjenek, akik érintettek lehetnek.

S. Töttő Rita

Forrás: shutterstock

Különös pletyka kelt szárnyra a napokban a véradásokkal kapcsolatosan az interneten, melyeket az Országos Vérellátó Szolgálat nem győz cáfolni. Ezért is hívják fel a véradók figyelmét arra, hogy a közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben, a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés. Ezért, ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra! Ellenben, maga a járvány a vérellátásra is negatív hatással lehet. Ám, mint hangsúlyozza a szolgálat, „a veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább. A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele.”

A véradások tehát folyamatosan zajlanak, de lényegesen kisebb léptékben, mint korábban, tekintve, hogy számos munkahelyen áttértek az otthoni munkavégzésre, bezártak az iskolák is, így az eddig megszokott helyszíneken nem tudnak véradást szervezni. Az általános kérés pedig az, hogy aki érintett lehet koronavírus kapcsán, vagyis ha az utóbbi 1 hónapban például külföldön járt, pozitív a koronavírus tesztje, kapcsolatba került koronavírusos vagy valószínűsíthetően fertőzött személlyel, vagy csak a közelében tartózkodott, illetve az előírt, egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül, laboratóriumi dolgozóként, betegek koronavírus vizsgálatra levett mintáit kezelte, ne menjen véradásra. Ahogy azok sem, akik a koronavírus tüneteit észlelik magukon.

Ahhoz azonban, hogy a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosítani tudja a szolgálat a szükséges vérkészítményeket, a fenti korlátozásban nem érintett és egészséges személyek véradására most különösen nagy szükség van – adta hírül a vérellátó szolgálat. Székesfehérváron az alábbi helyeken van most, illetve lesz a napokban véradási lehetőség:

 

03.20. Fehér Palota Üzletközpont emelete 13.00-17.00 óráig

03. 23. Székesfehérvári Területi Vérellátó 08.00-17.00

03.24. Székesfehérvári Területi Vérellátó 08.00-18.00

03.25. Fehér Palota Üzletközpont emelete 13.00-17.00 óráig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában