Az adottságok a fehérbornak kedveznek

2020.03.11. 07:50

Egy borverseny Lajoskomáromban, ahol mindenki bírálhat

Mivel a Fülöp-hegy adottságai a fehérbornak kedveznek, érthető, hogy ez a fő fajta Lajoskomáromban.

Szanyi-Nagy Judit

Hutvágner László (j) nagyot menetelt a versenyen

Éppen ezért öt-hat évvel ezelőtt – számolgatott a legutóbbi borversenyt is szervező Lajoskomáromi Gazdakör új elnöke, Reizinger Tibor – a gazdák úgy döntöttek, egy olaszrizling nagydíjat is kiosztanak a soron következő versengésen. Nyolc éve már, hogy elismerik a helyi termelők munkáit, az olaszrizling esetében pedig kiemelt szempont, hogy gazdaköri tagok készítsék, lajoskomáromi szőlőből, helyben. Így is tettek, idén összesen tizenkilencen. Amúgy negyven bort neveztek.

Hutvágner László (j) nagyot menetelt a versenyen

– Itt mindenki bizottsági tag: évről évre egy olyan versenyt szervezünk, ahol mindenki szavaz, aki jelen van – emlékeztetett a különleges értékelésre Reizinger Tibor. Felidézzük: a résztvevők öt-tíz fős csoportokban szavaznak; egy fakanál felemelésével 0 és 5 pont között értékelik a poharukban található bort. Idén a fehérek esetében kilencet, a rozé kategóriában ötöt, vörösökből hetet, s az olaszrizling esetében 19-et bíráltak el ekképpen.

Fehérbor kategóriában Csida József 2019-es chardonnay bora lett a nyerő, vörösbor kategóriában Pethő István 2019-es kékfrankosa aratott győzelmet. A rozé és az olaszrizling (2019) kategóriát egyaránt Hutvágner László nyerte, aki egyben abszolút győztesként is helytállt a megmérettetésen, saját helyi kiválóságának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában