A hormonális rendszer megfelelő működése is szükséges

2020.02.27. 07:20

Ha kimarad a menstruáció

A fogamzóképes nők számára a havonta jelentkező menstruáció általában azt jelzi, hogy minden rendben van a szervezetükkel. De ha kimarad a menstruáció, és terhesek sem vagyunk, milyen okok állhatnak a háttérben?

FMH

A havi ciklusa nem mindenkinek mindig egyforma hosszú, de ha teljesen kimarad, annak okát meg kell keresni Fotó: Shutterstock

Az egészséges menstruációhoz a hormonális rendszer egyensúlya, megfelelő működése, valamint a nemi szervek megfelelő működése szükséges. Ha ezek közül egynél vagy akár többnél is valamilyen zavar jelentkezik, annak eredménye a kimaradó menstruáció lehet. A hormonrendszert érintő betegségek gyakran okoznak kimaradó menstruációt. Előfordulhat, hogy valamely hormonból, például az ösztrogénből túl kevés termelődik a szervezetben, vagy egy másiknak, például a prolaktinnak túl magas a szintje. Megfelelő orvosi vizsgálatok segítségével általában kideríthető, hogy milyen hormonális probléma áll a kimaradó menstruáció hátterében. Igen ritkán előfordulhat az is, hogy a hormonokat termelő mirigyeket érintő daganatok miatt borul fel a szervezet hormonegyensúlya.

A havi ciklusa nem mindenkinek mindig egyforma hosszú, de ha teljesen kimarad, annak okát meg kell keresni
Fotó: Shutterstock

A kimaradó, illetve rendszertelenül jelentkező menstruáció egyik leggyakoribb oka az úgynevezett policisztás ovárium szindróma, a PCOS, melyre többek között a férfi hormonok túl magas szintje lehet a jellemző. PCOS esetében elmaradhat az ovuláció is, illetve a petefészkekben apró ciszták alakulhatnak ki. A PCOS igen összetett betegség, így a megfelelő terápiát nagyon körültekintően kell megválasztani.

Időnként külső okokban kell keresni a menstruáció kimaradásának okát. Például kimaradhat a menstruáció, ha komoly fizikai vagy érzelmi stressznek van valaki kitéve, ha az érintett súlyosan alultáplált, vagy ha valamilyen súlyos, krónikus betegség legyengíti a szervezetet. A túlzásba vitt sportolás vagy a nagyon szigorú fogyókúrák következménye is lehet a kimaradó menstruáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában