Te vagy ám felelős a testedért!

2019.10.28. 07:25

Supliczné Tóth Mária előadását nagy érdeklődés kísérte

­Supliczné Tóth Mária egészségtantanár, táplálkozástudományi szakember minap a Zsolt utcai könyvtárban tartott előadást: az érdeklődésre jellemző, hogy kevés volt a szék, szükségmegoldáshoz kellett folyamodni ahhoz, hogy mindenki kényelmesen elférjen.

Tihanyi Tamás

Supliczné Tóth Mária előadását nagy érdeklődés kísérte Fotó: NN

Fotó: NAGY NORBERT

Közkívánatra beszélt a szervezetünkben lévő ásványi anyagokról, amelyek nélkül nincs vitaminbeépülés és -felhasználás, hiszen testünk képtelen ásványi anyag előállítására, csak táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel vihetjük a szervezetünkbe.

A szakember elmondta: az ember ásványianyag-készlete nagyjából 4-5 százalék, ennek felét a kalcium, negyedét a foszfor teszi ki, a fennmaradó hányadon pedig más ásványi anyagok osztoznak. A szervezet szükséglete szerint a mikrotápanyagokat két részre, ásványi anyagra és nyomelemekre oszthatjuk. Ásványi anyag a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, a klór és a kálium, míg a vas, a cink, a réz, a jód, a szelén és a króm nyomelem.

Supliczné Tóth Mária előadását nagy érdeklődés kísérte Fotó: NN

A kalcium 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, így aztán logikus, hogy segíti az erős csontok és az egészséges fogak kialakulását. De a kalciumnak köze van a szabályos szívveréshez, enyhíti az álmatlanságot, szabályozza az izom-összehúzódást, befolyásolja a vér­alvadást és az ideg-ingerület­áttevődés, valamint az enzimműködést. Jelentős kalciumforrás a tej, a sajt, a joghurt, a szójabab, de megtalálható olajos magvakban, hagymában, petrezselyemben, a hüvelyesekben, szardíniában és a lazacban.

A foszfor valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik, jellemzője, hogy a mai kor emberénél inkább több van belőle, mint kevesebb. A magnézium befolyásolja a csontsűrűséget, a szív, a keringési és az idegrendszer, az izmok és az enzimek működését; stressz­ellenes. A nátrium szerepe a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az ingerületátvitelben, az izom- és idegműködés rendben tartásában jelentős. A klór segíti az emésztést, szerepe van a só- és vízháztartás, valamint a sav-bázis egyensúly rendben tartásában. A kálium az ideg- és izomműködést befolyásolja, részt vesz az aktív transzportfolyamatokban, csökkenti a vér­nyomást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában