Újabb kutatások

2019.10.21. 15:00

Biztonságosabb, de nem biztonságos az e-cigi

Az utóbbi időben az Egyesült Államokban több olyan haláleset történt, amelyek összefüggésbe hozhatók az elektromos cigaretta használatával. Egy új kutatás szerint az e-cigi még veszélyesebb a nem-dohányzókra nézve.

FMH

Amerikai kutatók arról számoltak be, hogy az e-cigarettázástól nem-dohányzó felnőttek szervezetében biológiai változást tapasztaltak. Tüdőtükrözéssel vizsgálták a gyulladásos és dohányzással kapcsolatos hatásokat és megállapították, hogy négyhetes nikotin és ízesítés nélküli – e-cigaretta használat után kimutatható volt a tüdő sejtjeiben a gyulladás, vagyis már rövid távú használat is okozhat problémát. A tanulmány szerint az e-cigaretta használatával kapcsolatba hozható bármilyen szintű sejtes gyulladás aggodalomra ad okot, mivel az e-cigaretta élelmiszerekben és kozmetikai cikkekben használt és ott biztonságosnak vélt hatóanyagairól – a propilén-glikolról és növényi glicerinről – még nem tudjuk, hogy a hevítés és inhalálás során esetleg nem válnak-e károssá.

„Az emberek általában azt gondolják, hogy az e-cigaretta biztonságosabb a dohányzásnál. Valójában az ipar olyan gyorsan változik – minimális szabályozás mellett -, hogy a felhasználás túllő a tudományos megértés sebességén. Lehet, hogy az e-cigik biztonságosabbak a dohányzásnál, de ez nem azt jelenti, hogy biztonságosak, és tudnunk kell, hogy mennyire nem azok” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Peter Shields, az Ohiói Egyetem kutatója, aki hozzátette, további, hosszú távú kutatások szükségesek az e-cigaretta egészségügyi hatásaival kapcsolatban, amelyekben azt is vizsgálni kell, hogy az ízesítőanyagoknak, illetve a propilén-glikol és a növényi glicerin különböző arányainak milyen hatása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában