Korlátozott ellátás

2019.09.01. 07:15

Fogorvosok figyelmeztetése: attól tartanak, hogy működésképtelenné válhat az alapellátás

Az alapellátásban dolgozó fogorvosok országosan kéthetes figyelemfelkeltő akciót hirdettek, amely szeptember 2-től 13-ig tart. Ehhez csatlakoztak a székesfehérvári alapellátásban dolgozók is, akik közleményben tájékoztattak a kialakult helyzetről és a „sztrájk” okairól.

FMH

A sürgősségi betegellátás biztosított lesz Fehérváron Fotó: Pixabay

Az akció célja a körzeti betegellátás biztonságának és folyamatosságának fenntartása, valamint a kor elvárásainak megfelelő szintre emelése. Ma Magyarországon 251 fogorvosi körzet tartósan betöltetlen. Az alapellátó fogorvosok és orvosok korfája egyre fokozódó elöregedést mutat. A fiatalok számára nem vonzó ez az életpálya, a betöltetlen körzetek száma pedig folyamatosan emelkedik.

– A legnagyobb probléma az, hogy az alulfinanszírozottság a fogászati segítségre szoruló emberek ellátását veszélyezteti. Közülük is azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a magánfogorvosi ellátást. A rendszer fenntarthatatlan, ebben a formában a működésképtelenség felé halad. A magyarok fogazati állapota rendkívül rossz, közfinanszírozott ellátás nélkül az egészségi állapotuk további romlása elkerülhetetlen, fogalmaznak a fehérvári fogorvosok közleményükben.

Állításuk szerint az alapellátó fogorvosok és az egészségügy országos illetékes képviselői közötti, több mint egy éve tartó tárgyalások zátonyra futottak, a jövőre nézve még ígéretek sincsenek. Jelenleg a – háziorvosokhoz hasonlóan alapellátó feladatokat végző – fogorvosok finanszírozása mintegy a fele a háziorvosokénak, míg az anyag- és eszközigénye összehasonlíthatatlanul több. Nem fogadható el ez a hátrányos megkülönböztetés a fogorvosokkal szemben, írják.

A sürgősségi betegellátás biztosított lesz Fehérváron
Fotó: Pixabay

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a fehérvári önkormányzat és a helyi alapellátó fogorvosok hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak. Rendszeres a párbeszéd a felek között, amelynek eredményeképpen a város támogatja a körzeti fogorvosok eszköz- és működési költségeit, illetve elkezdődött a városi rendelők felújítása is. A fogorvosok a problémát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, vagyis a központi állami finanszírozó egészségpolitikájában látják, amelybe a helyi önkormányzatoknak egyébként nincs beleszólása.

A sürgősségi betegellátás az akció két hete alatt minden nap biztosított lesz Fehérváron – hogy pontosan hol, mikor, arról hétfői lapszámunkban találhatnak információt. Minden nap más két kijelölt rendelő fájdalomambulanciaként működve szolgálja ki a betegeket. Ez a hétvégi szokásos ügyeleti ellátáshoz képest kétszer akkora ellátóképességet jelent. A város fogorvosai azt ígérik, akut fogászati beteg nem marad ellátatlanul; egyéb fogazat eredetű panaszokkal, kezelésekkel (tömés, fogkő-eltávolítás) a pácienseknek két hetet várniuk kell, zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában