életmódi

2019.09.19. 10:00

A folyadékpótlás egyik lehetséges formája a levesfogyasztás

A leves a magyar konyha jellemző étele, amelyet sokféle alapanyagból változatosan elkészítve, hidegen vagy melegen készítünk, és esszük hétköznap, hétvégén és ünnepekkor is.

Borsányi Bea

A jól elkészített leves az egészséges étrend része Fotó: Shutterstock

A leves értékes szervezetünk számára, főleg, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, mert így nagyobb lesz rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Mivel sok levest eszünk, ezért érdemes az egészséges táplálkozás szempontjainak figyelembevételével készíteni, így az egészséges táplálkozás meghatározó eleme lehet.

Lássunk néhány praktikát! A leves elkészítéséhez alapanyagként felhasznált zöldségek, gyümölcsök 20 százalékát nyersen áttörve dolgozzuk bele az ételbe! Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen megemelkedik. Ráadásul ezzel a módszerrel sok esetben elhagyhatók a hagyományos sűrítési módok.

A jól elkészített leves az egészséges étrend része Fotó: Shutterstock

A zöldségek főzőlevét, ha nem használjuk fel, fagyasszuk le! Később leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz is felhasználható, ásványianyag-tartalma miatt jobb, mint a víz. A finomra vágott zöldpetrezselymet, csakúgy, mint a metélőhagymát, zellerzöldet és egyéb friss fűszernövényeket, közvetlenül tálalás előtt tegyük az ételre, így megőrzik vitamintartalmukat. Alapanyagként válasszunk többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről távolítsuk el a látható zsiradékot, szedjük le a szárnyasok bőrét! A főzéshez használjunk minél kevesebb zsiradékot. Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűrítsünk inkább habarással, hintéssel, a habaráshoz használjunk kisebb zsírtartalmú alapanyagokat, például joghurtot, kefirt, tejet! Érdemes megfontolni a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt használatát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában