Életmódi

2019.04.01. 20:00

Lágylézer, a bőr fényvitaminja: Lőrinczné Buzás Zsuzsanna mesélt a technikáról

A lézer olyan orvostechnikai eszköz, amely a mindennapi életben is a bőr nagy barátja lehet. Legyen szó pattanáskezelésről, az öregedő bőr feszesítéséről vagy hegek halványításáról, a fény eme koncentrált nyalábja kincset ér. A lágylézer titkát kerestük.

S. Töttő Rita

A piros fény a bőr felületén nyelődik el – mutatja Lőrinczné Zsuzsa

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kor előrehaladtával a bőr folyamatosan veszít víztartalmából, flexibilitásából. A bőr rugalmasságáért a bőr irha rétegében található kollagén és elasztikus rostok felelnek, amelyek sajnos az anyagcsere folyamatok lassulásával megnyúlnak, rugalmatlanná válnak. A besugárzott lézerfénnyel az öregedő, petyhüdt bőr sejtjeiben a vér- és nyirokkeringés serkenthető, ezáltal az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, a sejtek megújulnak, a szövetek regenerálódnak. Ezekről a varázslatos folyamatokról kérdeztük Lőrinczné Buzás Zsuzsanna fehérvári kozmetikusmestert, aki a városban az elsők között ismerte és tanulta meg a lágylézer működését. A lézerkezeléseket a kozmetikában a 80-as évek óta alkalmazzák, de abban az időben még szinte senki nem hitte, hogy a fénykezelésekkel jó eredményeket lehet elérni. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően ma már tudjuk: sokoldalú és hatásos alkalmazást biztosítanak a kozmetikában.

- Lézerfénynek azt a fénynyalábot nevezzük, amelyben a fényrészecskék jól összerendezett módon, azonos fázisban rezegnek és hullámhosszuk is azonos. A lézerek felfedezése és kutatása az 1960-as években kezdődött. Először a szemészetben, majd fül- orr- gégészeti eljárásokban alkalmazták. A sebgyógyulásra kifejlesztett hatás a magyar Mester Endre fizikus nevéhez fűződik – meséli Zsuzsanna, hozzátéve, hogy 1980-tól hihetetlen fejlődésnek indultak a lézer gépek, egyre több feladat végrehajtására lettek képesek. – A lágylézer az orvosi lézerekkel ellentétben vágásra nem alkalmas, hanem azokhoz képest kis energiával fejti ki jótékony hatását, úgy, hogy a kezelt szövetekben nem nő a hőmérséklet, nem keletkezik látható elváltozás. Hatását tekintve „fényvitamin”, kúrakezelésekben hatása összeadódik. A lágylézer a kibocsátott fény frekvenciájától – vagyis színétől – függően különböző célokra használható.

A piros fény a bőr felületén nyelődik el – mutatja Lőrinczné Zsuzsa
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Infra-lézer

Az infra-lézer egy láthatatlan fény – magyarázza a szakember -, melynek lényege, hogy mélyen a szövetekbe jut, ezért nagyon erős stimulációs hatása van. A bőrbe jutva aktiválja azokat a folyamatokat, amelyek szükségesek a bőr kollagén-szintjének és elasztikus rácsrostjainak újjáépítésére.

- Az infra-lézer a kozmetikában a mezoterápiás – azaz a bőr középrétegében lezajló – ránctalanító hatása miatt alkalmazható, emellett biostimuláló hatása is van, ami erősíti az immunrendszert – emeli ki a kozmetikusmester.

Piros fényű, látható lézer

A piros fény a bőr felületén nyelődik el, ezért csak a felszínen hat. Stimulálja a sejtlégzést, ezáltal több oxigénhez jutnak a bőrsejtek. Növeli az úgynevezett ATP termelődést, ami a sejt energiaszintjét növeli. – A gyulladásos folyamatok javulnak általa, a sebgyógyulás felgyorsul. Nem mellesleg aktiválja a kollagén-termelést. Ezért használják hegkezelésre is, ugyanis segítségével a hegen nem fog kialakulni kelloid, azaz sejtszaporulat, a seb szépen és gyorsan gyógyulásnak indul – teszi hozzá Zsuzsanna. A ráncok kisimításában is speciális szerepe van, mégpedig így: – A ráncokat egy száloptikát alkalmazva speciálisan kiemeljük piros fénnyel. Infra lézerrel együtt alkalmazva a két lézerből eredő dózis összegződik, így a bőr mélyebb és felszíni része homogén állagú lesz.

A piros lézert azonban kék fénnyel is lehet kombinálni, akkor pedig a pattanásos bőr képe javul.

Kék fényű lézer

- A bőr felszínén természetes módon élnek a propioni baktériumok, amelyek kedvezően befolyásolják a bőr antioxidáns egyensúlyát, de a gyulladásos folyamatok fellángolásakor számuk extrém módon felszaporodik. Ennek következtében alakulnak ki a pattanások, aknék – magyarázza a szakember, elárulva, hogy ebben a kék lézerfény van segítségünkre: – Hatására fokozott reakcióképességű oxigén képződik a baktériumban, aminek hatására az elpusztul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában