megálmodta, megvalósította

2019.03.17. 07:00

Szabó Gábor valami egyedit hozott létre: bontotta a söreladás papírformáját

Szabó Gábor inkább az újításokban és az egyedi dolgokban hisz, vendégei számára csakis különleges söröket biztosít.

Fodor Tímea

Fotó: Vasvári Tamás

Mint tudjuk, a sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Fogyasztását tekintve pedig a legtöbben talán már gyerekkorunkban találkozhattunk a finom nedűvel, ha mással nem is, a habjával biztosan. Jól csúszik, itatja magát, így töretlen népszerűségnek örvend minden korban. Természetesen ma már teljesen más sörök kerülnek a csapokra/polcokra, mint az ókorban. Szabó Gábor nemcsak ezt ismerte fel, de valami újat, valami formabontót is megszeretett volna valósítani Székesfehérváron, és meg is tette!

Még nem találkoztam ilyen üzlettel. Honnan jött az ötlet?

Még Budapesten volt szerencsém látni egy olyan boltot, ahol nem lehetett fogyasztani, csak elvitelre adták el a söröket bepalackozva. Ez nagyon megtetszett nekem, nincs is sok belőle az országban, Fehérváron pedig egyáltalán nem volt. Először még velük szerettünk volna franchiseként elhozni ezt a fajta megoldást Fehérvárra is, de nem volt joguk hozzá, ezért úgy döntöttünk, hogy a nehezebbik utat választjuk, mindent magunk hoztunk létre a nulláról.

A hely egyébként működik is, ahogy kell, a név hallatán azonban (amikor megnyitottunk) az emberek azt hitték, hogy itt majd le tudnak ülni és eliszogatják a kikért kézműves söreiket. Meg kellett tapasztalniuk, hogy ez nem így van. Igazság szerint nem is gondolkodtam azon, hogy rendes vendéglátóhelyet üzemeltessek, de minekután 10 emberből 9 azt kérdezgette, hogy miért nem lehet itt leülni?, úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy belevágunk, amennyiben találunk olyan helyet, ahol meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket. A megyeház utcában meg is leltük, igaz, nagyon rossz állapotban találtunk a félpince helyiségre, de mi a lehetőséget láttuk benne, egy vérbeli ír-angol pub-os megoldásnak a lehetőségét. Tudniillik én 11, míg a feleségem (akit szintén ott ismertem meg) 8 évet élt Írországban, nagyon megtetszett nekünk ez a fajta stílus.

Miért csak sörben utaztok?

A belváros közeli üzletünk is teljesen más, mint egy normál alkoholt árusító üzlet. Más a koncepció, csak kisüzemi kézműves söröket árusítunk, ezért úgy gondoltuk, ha nyitunk egy helyet, az is legyen más, mint a többi. Nem akartunk üzemeltetni egy huszonnyolcadik olyan vendéglátóegységet, ahol kapni a sör mellett még rövidet, koktélt, kávét, nagyüzemi üdítőket stb. Mi nem szerettünk volna senkivel sem leszerződni, ahogy mondtam, mi a nehezebb utat választottuk, így tudunk egyedi szolgáltatást nyújtani, szemben a klasszikus helyekkel. Azt tapasztalom, hogy ezt egyre többen értékelik is, tudják, hogy ha egy jó és különleges sört szeretnének elfogyasztani, mi pontosan ezt is nyújtjuk.

Mit is értünk pontosan kézműves alatt?

Ez igazán érdekes, mert a kézműves szó csak az utóbbi pár évben lett népszerű a köztudatban. Manapság pedig egyre elterjedtebb a craft elnevezés. Visszatérve a kézműves sörök régebben házi sörökként lettek eladva. Annyi változott, hogy azon kisüzemek, akik meg tudtak újulni és lépést tudtak tartani a piaccal – tehát képesek voltak abba az irányba elmenni, amit az emberek kerestek – elkezdtek másfajta malátákat, komlókat használni. Az pedig, hogy ezt már kézművesnek hívják, csak marketing. Ez egy aránylag friss dolog, bármi házi készítésű dologra ráhúzzuk, hogy kézműves, könnyebb eladni, mert az emberek az egyedit keresik.

Szabó Gábor Fotó: Vasvári Tamás

Ezekről a sörökről egyébként azt kell tudni, hogy sokkal jobb minőségben készülnek, mint a nagyüzemi sörök. Azonban az előállításuk éppen ezért sokkal bonyolultabb is, hiszen kisebb mennyiségben készítik. A kézműves sörök sokkal magasabb szárazanyagtartalommal rendelkeznek, mint a nagyüzemi sörök.

Elég sok csapotok van. Mindig ugyanazok a nedűk folynak belőlük?

Természetesen nem, csak pár csapon folynak állandó sörök. Rendszeres kapcsolatban vagyok a kisüzemi sörfőzdékkel, az ország minden területéről szoktam zsákmányt szerezni. Arra törekszem, hogy a frissen bemutatott új sörökkel, mihamarabb tudjak szolgálni a vendégeimnek is, viszont olyan sört nem hozok, amire nem lenne igény.Vannak elég exkluzív ízek is, hiszen rájöttek arra a kisüzemek, hogy könnyebben el tudják adni a söreiket, ha csak egyszer főznek le bizonyos fajtából x mennyiséget.

 

Milyen söröket fogyasztanak a fehérváriak legszívesebben?

Van egy 50-100 fős vevőkörünk, akik otthon vannak a kézműves sörökben, ismernek hazai és külföldi sörfőzdéket is. Általában olyan italok iránt érdeklődnek, amelyek nem könnyen elérhetők a számukra (például messze kell menni érte), vagy nem a klasszikus világos sörök közé tartoznak. Szó szerint szomjazzák a különlegességet. Az azonban elmondható, hogy még mindig IPA-láz van. Ezekkel pedig az a helyzet, hogy különféléket főznek le belőle a new england-től a klasszikusig, és ezeket újra és újra kiadják kisebb nagyobb változtatással, például másféle komlót használnak fel az elkészítéséhez. Az utóbbi időben a savanyú sörök felé is nyitnak a kisüzemek, amik egyrészt érdekesek, másrészt nagyon megosztóak is. Vagy szeretik az emberek, vagy nem. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy sörtől azt várják el a vendégeink, hogy erős legyen, az ízvilága és illata pedig különleges. Egyébként a meggysör a legkelendőbb, második helyen a liquid cocaine foglal helyet, nem sokkal lemaradva a gyümölcsös nedűtől.

Milyen a nők és férfiak aránya? Milyen korosztályt szolgáltok ki?

A vevőink többsége a 25-55-ös korosztályból tevődik össze, arányaiban tekintve pedig a vendégeink 90%-a férfi. Azonban egyre több nő jár hozzánk, legalábbis nyitásunk óta ezt figyeltük meg, holott mindig van csapon gyümölcs ízű sör is. Csak sajnos az emberek még mindig keserű ízre asszociálnak a sör szó hallatán, pedig a gyümölcsös italoknál erről szó sincs, icipicit hajaznak csak a sörre, és inkább a gyümölcsök dominálnak. Ha bevállalják, hogy megkóstolják például a meggyes, vagy bodzás sört, rájönnek, hogy nagyon is finom.

Van nálatok még egy különlegesség, ez pedig a korsószéf.

Németországban, illetve talán még a cseheknél van hasonló. Nálunk azért van, hogy ha van olyan törzsvendégünk, aki a saját különleges korsójából szeretne inni, akkor ezt megtehesse. Beteszi a széfbe, lelakatoljuk és mindig itt lesz kéznél, amikor jön. Másrészről pedig irtó jópofa, és látványos eleme a helynek.

Szoktak koccintani az emberek?

Nem sok időnk van arra, hogy ezt megfigyeljük, de tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy ez ma már nem menő. Inkább csak felemelik és azt mondják: Egészségedre/egészségünkre!

Gondolkodtatok azon, hogy saját sört főzzetek?

Sört főzni rettentően bonyolult és időigényes feladat is, amihez nekem sajnos nincs türelmem. Úgy érzem sokkal jobb vagyok abban, hogy eladjam. Abban viszont gondolkodunk, hogy főzetünk az üzleteinknek saját sört, amit az én ízvilágom alapján főznének meg.

Szerinted miben rejlik a jó sör titka?

Ezt így elég nehéz megmondani, hiszen szubjektív az, hogy kinek mi a jó. Van, aki szereti például a barna söröket, és van, aki nem. Mindenkinek más a jó sör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában