Életmódi

2019.03.19. 15:00

Belélegezve, bemasszírozva, fürdővízbe cseppentve – az illóolajok terápiás hatásai

Az aromaterápia évezredes gyógymód, hiszen már az ókori Egyiptomban és Kínában is éltek a növényi olajok jótékony hatásaival. Az elfeledett módszer a II. világháború környékén került rövid időre ismét előtérbe, ám napjainkban újra reneszánszát éli.

Borsányi Bea, FMH

Bizonyos növények olajának illata több mint egymilliószoros hígításban is érződik

Fotó: Shutterstock

Az aromaterápiában illóolajokat – maradék nélkül elillanó folyadékot – alkalmaznak gyógyító céllal. Felhasználásuk széleskörű: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése, fertőtlenítés az, amelyre ez a természetes gyógymód leginkább alkalmazható.

– Az illóolajok között vannak szintetikusak és természetesek. Utóbbiak értelemszerűen növényekből készülnek. Érdekes, hogy a durván 100 ezer növényből, amit ismerünk, mindössze 1500 féléből készül illóolaj, nem minden növény alkalmas alapanyagnak. A növény illóolaja kinyerhető például desztillálással, zsírban kioldással, vagy préseléssel. Minőségi különbségeket okozhat a kész olajnál a növény fajtája, termesztésének helye és feldolgozásának módja. A növényi olajok között is vannak azonban olyanok, amelyek nem 100 százalékos tisztaságúak, mert valamilyen mértékben más olajokkal hígítják őket. Az ilyen termékek is hordozzák a terápiás hatást, de hatékonyságuk kisebb – magyarázta Supliczné Tóth Mária, fitoterapeuta.

Ezzel szemben az illatolajok szintetikusak, vagyis mesterséges anyagokból készülnek, amelyeknek értelemszerűen nincsen terápiás hatásuk. Ilyeneket használnak például a parfümök többségében, vagy egyéb kozmetikai készítményekben. Miért lehet hatásos az aromaterápia? Orrunkban a szaglósejtek speciális idegsejtek, vagyis az orrba jutó illatok az agy szaglóközpontjába kerülnek. Míg azonban a többi érzékszervünk által befogadott információk először feldolgozásra, értelmezésre kerülnek, addig az orrba érkezőket semmi nem alakítja át. Ha rossz szagot érzünk, azonnal rosszul leszünk, a kellemes, jó illatok viszont pozitív érzelmi, vagy fizikai hatást váltanak ki. Ha bőrbe masszírozzuk az olajat, a hatóanyagok a nyirokrendszerbe jutnak, onnan pedig a sejtekhez.

Az illóolajokat alkalmazhatjuk belégzéssel (inhalálás), párologtatva, vagy bizonyos olajokat belsőleg is. Bázisolajhoz – bármilyen hidegen sajtolt, finomítatlan olaj, például olívaolaj – adva kiválóan használhatók masszírozáshoz is. Az ajánlott arány ebben az esetben 1 deciliter bázisolaj, 15 csepp illóolaj. Cseppenthetünk belőle a fürdővízbe is – 1 deciliter tejhez, vagy egy evőkanál mézhez adjunk 10 csepp olajat. Ebben az esetben nem csak a bőrön keresztül hat, de belélegezve is kifejti hatását. Jó hatásfok érhető el talpra, tenyérre, vagy a parfümökhöz hasonlóan a fül mögé kenve.

Bizonyos növények olajának illata több mint egymilliószoros hígításban is érződik
Fotó: Shutterstock

Miért annyira drágák a nagy tisztaságú, jó minőségű olajok? Nos, 1 kilogramm citromfű olajhoz 10 tonna növényt kell feldolgozni, egyetlen csepp rózsaolajhoz 30 sziromra van szükség. És végül néhány szó arról, mire érdemes odafigyelni az olajok használatakor:

– Természetesen az aromaterápiában is vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani. Vannak olajok, amelyekre egyesek allergiásak lehetnek – például a teafa –, ezért minden új olajat próbáljanak ki magukon használat előtt: az alkar bőrére tegyenek egy cseppet, hagyják rajta 24 órán át és ha bepirosodik, esetleg viszket, akkor ne használják! Ha belsőleg alkalmazzák, 3 cseppél többet sose használjanak. Bizonyos állapotokban pedig – például várandósság, magas vérnyomás – érdemes szakember véleményét kikérni. Azt se felejtsék, hogy nem vagyunk egyformák, ezért a hatás egyénenként eltérő lehet.

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT OLAJOK ÉS HATÁSUK:

LEVENDULA: nyugtat, ellazít, de fertőtlenítő hatással is bír

OREGÁNÓ: igen erős baktériumölő, fertőtlenítő hatású

SZEGFŰSZEG: fertőtlenítő

BORSMENTA: légzéskönnyítő

TEAFA: kiváló felső légúti megbetegedésekre, bőrproblémák – pattanások, tályogok –, valamint gyulladások kezelésére is.

CITROMFŰ: nyugtató

BORSMENTA: emésztési panaszok, hányinger, fejfájás hatásos ellenszere. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreggyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos. Csak mértékkel, 3 éven aluli gyermeknél egyáltalán ne használják.

KAKUKKFŰ: légúti fertőzések és a köhögés kezelésére. Ezen kívül a bőrt érintő fertőzések, ízületi fájdalmak, fertőzés okozta hasmenés és felfúvódás esetén nyújt segítséget. Terhesség és magas vérnyomás esetén használata kerülendő.

TÖMJÉN: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában