Kulcsok, akár tabutémákhoz is

2019.03.22. 17:30

A szétszórtság volt a témája a Széna Egyesület foglalkozásának

A szétszórtság volt az első témája egy hatalkalmas foglalkozássorozatnak, amelyet a Széna Egyesület szervezett szülőknek a gyermeknevelés megkönnyítéséért.

Bokros Judit

Bakos István (szemből) tartotta az első foglalkozást. Saját élményeket is feldolgoztak a résztvevőkkel

Fotó: Németh Ádám

Az „AHA! – Szülőknek gyermekeikről” programsorozat újfajta módszereket adhat a szülők kezébe fontos, akár a napjaikat érintő, akár csak bizonyos kortól fölmerülő problémák kezeléséhez. A Széna Egyesület a Családokért az EMMI támogatásával valósítja meg a foglalkozásokat, amelyeket az egyesület szakmai műhelyének szakértői tartanak. Első alkalommal az irányított szétszórtság volt a téma, aztán terítékre kerül a tudatos kommunikáció, zárásként pedig a szexuális felvilágosítás témakörében mélyednek el a résztvevők és a műhelyvezetők.

A Szent Gellért Hotel konferenciatermében Németh Ádámmal és Bakos Istvánnal beszélgettünk, ők voltak a szétszórtsággal kapcsolatos téma szakértői.

Az otthoni, iskolai kereteken túlmutató foglalkozások segíthetnek a felnőtteknek

A programsorozat alakulásáról Németh Ádám elmondta: a húszéves múlttal rendelkező Szénánál egy felmérés, illetve a szülőktől kapott információk alapján döntötték el, miről legyen szó a foglalkozásokon. Továbbá szempont volt, hogy olyan témákat érintsenek, amelyek vagy tabunak számítanak, vagy szétfeszítik a tanórai, a családi kereteket. Az alakulóban lévő szakmai műhelynek 7-8 Fehérvár környéki szakember a tagja. Céljuk, hogy szülőknek és pedagógusoknak, érdeklődőknek adjanak igényre szabott támogatást nem formális oktatási keretek között. Utóbbi kiscsoportos, saját élményen alapuló módszereket jelent, ezért egy-egy foglalkozásra legfeljebb tizenöt főt várnak.

Bakos István (szemből) tartotta az első foglalkozást. Saját élményeket is feldolgoztak a résztvevőkkel
Fotó: Németh Ádám

– A foglalkozások leginkább motiváló jellegűek, segítenek rávilágítani egy-egy témára. A résztvevők nem kész megoldásokat kapnak, inkább inspirációt, más nézőpontot – tette hozzá Bakos István. A korosztályt tekintve mindig van egy fókusz, mert lehet, hogy az adott téma az alsós, vagy inkább a felsős gyermekek szüleit érinti. Ettől függetlenül azonban bárki csatlakozhat, hiszen egy-egy problémára, helyzetre nem árt korábban felkészülni, mint ahogyan az bekövetkezik. István az ellentmondásos „irányított szétszórtság” kifejezés mögötti tartalmat így világította meg: az egész világra jellemző ingergazdagság miatt fokozatosan veszítjük el a kontrollt a figyelmünk fölött. Ennek megakadályozásához, a figyelem megzabolázásához adott ötleteket, gyakorlati módszereket, amelyek nem csupán bizonyos helyzetben, a tréning során, hanem a mindennapokban is működhetnek. A megszokottól eltérő megközelítést mutatott a felnőtteknek a gyerekekhez való viszonyukban. Konkrét eszközöket, tanácsokat is adott azonban ahhoz például, hogyan lehet egy osztályt felrázni.

A következő két foglalkozás témája a tudatos kommunikáció lesz április 4-én és 12-én, Ignácz Margit és Baráth Szabolcs vezetésével. Végül a szexuális felvilágosítás korszerű tárházát sajátíthatják el a résztvevők Séllei Györgyi és Szili Teodóra irányításával, április 24-én és május 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában