Kezelhető állapot

2019.03.18. 15:00

A nyiroködéma a műtét után bármikor kialakulhat

Ha a vért szállító erek működésében probléma lép fel, ödéma alakulhat ki, ami lehet egy testrészt érintő vagy kiterjedt is. A nyiroködéma nem betegség, hanem egy olyan állapot, amin lehet javítani. Erről beszélt Pénzes Márta vezető gyógytornász.

Borsányi Bea

Mi a nyiroködéma, hogyan kezelhető és mit tehetnek ellene? Erről beszélt a gyógytornász

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Műtétek után kialakulhatnak ödémás állapotok. Ám az addig „alvó érszakaszok” annak érdekében, hogy átvegyék a sérült vagy eltávolított szakasz feladatait, felébreszthetők. Ha ezt a szervezet magától nem teszi meg, úgy megfelelő kezeléssel meg is tanítható rá. Minél előbb vesszük észre, hogy ödéma alakult ki, annál nagyobb eséllyel lehet akár teljesen eltüntetni a kialakult duzzanatot. Mivel az ödémának szövődményei is lehetnek, érdemes odafigyelni rá, és akinek már volt, netán hajlamos rá, az jó, ha megteszi a szükséges óvintézkedéseket is, hogy megelőzze újbóli kialakulását.

Ha kezelésre kerül a sor, egy jó gyógytornász vagy masszőr manuális terápiával meg tudja nyitni az elzáródott nyirokereket. Már 1-2 kezelés után csökkenhet a duzzanat. Csak ezután érdemes a kompressziós harisnyát, egyéb kiegészítőket használni. A ma divatos gépi terápiáról fontos tudni, hogy egy alkalommal és egyszerre csak egy végtagot szabad kezelni.

Mi a nyiroködéma, hogyan kezelhető és mit tehetnek ellene? Erről beszélt a gyógytornász
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ödémára ajánlott speciális diéta nincs, ám a gyógytornász kiemelte, ne csökkentsék a bevitt folyadék mennyiségét, mert az nem árt, sőt használ. Az ideális testsúly elérése és megtartása viszont fontos, és ebben az esetben is ártalmas a dohányzás és az alkohol.

Ödéma műtétet követően bármikor – akár még 10 évvel később is – kialakulhat. Kerüljék a meleghatást, ha fürdőbe mennek, tartsák be a 15-20 perces fürdési időt, és utána hűtsék vissza a testüket. A testrészt, ami korábban ödémás volt, sose masszíroztassák, és kerüljék a bőrpírt okozó kozmetikumokat. Sérülés esetén fordítsanak nagy figyelmet a higiéniára, mert az ödémát mindenfajta gyulladás kiválthatja. Tartózkodjanak az extra fizikai igénybevételtől. Válasszanak olyan mozgásformát, ami nem terheli meg a korábban ödéma által érintett testrészt és nem sérülésveszélyes. Ezen felül kerüljék a szoros ruhadarabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában