mozgás és társaság

2019.02.26. 16:00

Társastánc: fizikai és szellemi igénybevétel, melynek egészségmegőrző hatása is van

A tánc egy ősi mozgásforma, amely az élet számos pillanatában jelen volt és van a törzsi rituáléktól kezdve az lakodalmakon keresztül a szórakozásig bezárólag. Rengeteg formája létezik, amelyek közül most a társastáncról esik szó.

Borsányi Bea

A társastánc akár párterápiás módszernek is kiváló

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

- A tánc a teljesebb élet megvalósításának egyik hatékony eszköze lehet. A társastánc pedig tanít is: megtanít elnézőnek és türelmesnek lenni, a férfinak lehetőséget ad igazán férfinak lenni, vezetni és óvni, a nő pedig viselkedhet igazán nőként. Aki táncol, annak a viselkedése is megváltozik – foglalta össze a lényeget néhány mondatban Szilner Tibor, táncpedagógus, a Laguna Táncklub vezetője. De lássuk a részleteket!

Tánc közben endorfint termel a szervezet

A tánc sport is – tudvalévő, hogy létezik versenytánc is -, hiszen fizikai tevékenység. Ugyanakkor nem csupán fizikai igénybevétel, de a memóriát is megdolgoztatja, tekintve, hogy a mozgásra, a ritmusra, a kordinációra és a lépésekre is oda kell figyelni. Nem monoton, egyenletes mozgásforma, mint például a gyaloglás, ezért jobban is élvezhető. Ennek egyik oka az is, hogy tánc közben endorfin termelődik a szervezetben, amely akár 12 órán át tartó eufórikus érzést válhat ki az emberből. Jót tesz a vérkeringésnek, a légzésnek, az izmoknak, nyújtja és lazítja az izületeket, véd a csontritkulás, a demencia, sőt a Parkinson-kór ellen is. És hölgyeim, kiváló fogyókúrás mozgásforma.

- A táncot bármilyen életkorban el lehet kezdeni és annak is javaslom, hogy próbálja ki, aki botlábúnak tartja magát. Egy társastánc tanfolyam ugyanis az alapoktól halad a bonyolultabb, összetettebb lépések, mozgáskombinációk, nehezebb táncok felé, vagyis lépésről lépésre minden elsajátítható. Aki idősebb korban, hobbiból, a zene és a mozgás öröméért kezd táncolni, javaslom, ne a ma igen divatossá vált salsával, vagy a west coast swinggel kezdje, amik bonyolultabb és gyors táncok. A sikerélmény ugyanis itt is fontos. A tánctanulás sokszor bizony ott kezdődik, hogy egyenletes tudjon lépni zenére az ember, ahogy mi mondjuk, ne szaladjon ki a zenéből. Aki átlagos képességű, annak az említett táncokban nem lesz sikerélménye, ezért kitartása, kedve sem lesz ahhoz, hogy a táncot hosszú távon folytassa – magyarázta a tánctanár.

A társastánc akár párterápiás módszernek is kiváló
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az egészségmegőrzésen túl több okból is el lehet kezdeni a táncot: van, aki a lakodalmára szeretne felkészülni, mások esetében a párkapcsolat építése, annak minőségi javítása a cél, és olyan is akad, aki kifejezetten a jó zene miatt jár táncolni. Ám van egy dolog, ami közös ezekben az emberekben és amit a tanfolyamon fedeznek fel: a tánc minden esetben – még ha néha munka után, fáradtan is érkeznek az órára – tökéletesen felfrissíti, kikapcsolja őket.

A Príma díjas tánctanár szerint a tánc és azon belül a társastánc soha nem megy ki a divatból. Ennek okán a táncegyesületek többsége, így a Laguna is nem csak tanfolyamokat, de táncesteket is szervez, amelyek a mozgás lehetőségén túl társaságot is kínálnak. Az otthonról való kimozdulás, a beszélgetés, a másokkal töltött idő pedig szintén jót tesz a léleknek. Idősebbek esetében különösen fontos, hogy ne zárkózzanak be, ne váljanak teljesen magányossá. Ha pedig gyerekekről beszélünk, nos az ő életükben is pozitív változásokat hozhat a tánc, többek között segíthet gerinc-, vagy tartásproblémák esetén, illetve javíthatja a koncentrációs és tanulási képességeket, de érdemes kipróbálni hiperaktív gyerekeknél is. Szilner Tibor szerint pedig, aki egyszer kapcsolatba került a tánccal és megszerette azt, az egész életében művelni is fogja addig, ameddig csak lépni bír.

TÁNCKATEGÓRIÁK

A WDC – Tánc Világtanács – által szabályozott nemzetközi szalontánc-versenyeken a következő kategóriák léteznek. Nemzetközi standard: angol keringő, tangó, bécsi keringő, foxtrott, quickstep. Nemzetközi latin: szam ba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive. „Divattánc” kategória: west coast swing, salsa, bachata, merengue, mambó, boogie-woogie, rock and roll, ceroc. Az első táncvilágbajnokságot 1909-ben rendezték, Párizsban. Az 1970-es évektől rendeznek divattánc-versenyeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában