A nikotinpótló szerek önmagukban nem elegendők

2019.02.19. 20:00

A füstmentes élet tanulható

A dohányzás káros, ezt mindenki tudja. Az is köztudott, hogy sokaknak problémát okoz a leszokás, mert ha egyszer kialakult a nikotinfüggőség, nem olyan egyszerű letenni a cigarettát. Ám annak, aki komolyan gondolja, szakszerű segítség is rendelkezésére áll.

Borsányi Bea

A leszokás nagy részben fejben dől el, hiszen ha nincs meg a kellő elhatározás és motiváltság, a siker nem garantált

Forrás: shutterstock

Székesfehérváron a Szekfű Gyula utcai tüdőgondozóban évek óta ingyenes program várja a leszokni vágyókat. A 6 hetes – akár tréningnek is nevezhető – csoportterápiát Kató Ernő tüdőgyógyász vezeti, őt kérdezte az Életmódi a leszokás pszichoterápiás módszeréről, a titkokról és a buktatókról.

– A jó hír az, hogy bárki le tud szokni a dohányzásról. Tapasztalatok szerint azonban az esetek többségében ez csak akkor következik be, amikor a családban valamilyen, a dohányzáshoz köthető betegség vagy tragédia történik. Vannak persze más élethelyzetek is – mint például a várandósság –, ami szintén a dohányzásról történő leszokáshoz vezethet – mondta bevezetésként Kató Ernő.

Ma már számos módszer áll azok rendelkezésére, akik szeretnének megszabadulni ettől a káros szenvedélytől: ultrahangos kezelés, akupunktúra, gyógynövények, gyógyszerek, nikotinpótlók. Nem árt azonban tudni, hogy egyik sem oldja meg helyettünk a feladatot. A leszokás ugyanis fejben dől el – és ez nem csak egy ma annyira divatos szófordulat. Ezért is érdemes eljárni arra a csoportterápiára, amely több héten keresztül segíti, majd aztán még évekig kíséri a pácienst.

A leszokás nagy részben fejben dől el, hiszen ha nincs meg a kellő elhatározás és motiváltság, a siker nem garantált
Fotó: shutterstock

– A 6 hetes program során többek között megbeszéljük, mikor és hogy szokott rá az illető a dohányzásra, mennyi ideje szívja a cigarettát, hányszor és hogyan próbált leszokni, milyen helyzetekben szokott rágyújtani. Az egyes alkalmakon azonban nem csak feltárunk és beszélgetünk, de olyan stratégiákat is megtanítunk, amelyeket segítségül hívhat a leszokni vágyó ahhoz, hogy ne gyújtson ismét rá, vagy mi a teendő, ha „megbotlik”. 1-2 hétre leszokni nem nehéz, de örökre elhagyni a dohányzást már kihívás – árulta el az adjunktus.

Nem is gondolnák, mennyi helyzet és ok létezik, amelyet egy idő után a nikotinhoz köt a dohányos, és ha ilyen helyzetbe kerül, automatikusan rágyújt. Ezeket dohányzásra felszólító tényezőknek hívják, amiket viszont nem lehet befolyásolni a nikotinpótló rágókkal, tapaszokkal. Vannak persze módszerek, trükkök, amiket ilyenkor be lehet vetni. Ezeket is megtanítják a terápia során. A tüdőgondozóban azt is felmérik, mennyire nikotinfüggő az egyén. Nyilván, aki évtizedeken keresztül dohányzott, és komoly függőség alakult ki nála, nehezebben szokik le, de semmi sem lehetetlen!

Nézzünk most néhány konkrét tanácsot: hogyan érdemes a leszokást elkezdeni? Készítsék fel magukat a leszokásra, csökkentsék a napi adagot! Ne menjenek olyan helyre, vagy ne szervezzenek olyan programot, ahol biztosan jelen van a cigaretta. Találjanak ki helyettesítő cselekvéseket – például igyanak egy pohár vizet, rágjanak el egy kis darab sárgarépát, almát vagy valami zöldséget – ha jön a cigaretta utáni vágy! Nehezítsék meg a saját dolgukat – például csak a ház előtt dohányoznak, vagy tartsák nehezen elérhető helyen a cigarettás dobozt! Ha kevesebbet dohányoznak, csökken a szervezetben az a nikotin szint, amihez az hozzászokott. Ezzel 4-5 hét alatt felkészíthetik magukat a füstmentes időszakra. Leszokni azonban csak úgy lehet, hogy leteszik a cigarettát, és nem szívnak többet egy szálat sem. Jelöljenek ki tehát egy napot, amikor elhagyják a cigit! Aztán használják azokat a megküzdési stratégiákat, amiket a terápián megtanultak, szükség esetén pedig szakemberrel konzultálva alkalmazzák az egyéb segítő módszereket is. A dohányzás tanult viselkedés, de a füstmentes életet is meg lehet tanulni, s minél hosszabb idő telik el cigaretta nélkül, annál könnyebb lesz.

MEGVONÁSI TÜNETEK

A fokozatos elvonás csökkentheti a megvonási tüneteket, amelyek a nikotinfüggőséggel állnak öszszefüggésben, de persze nem mindenkinél alakulnak ki. Tekintsenek rájuk úgy, mint a gyógyulás jeleire! Mik lehetnek ezek?

Sóvárgás a nikotin után (2 hét után megszűnhet), lehangoltság (4 hét), nyugtalanság, türelmetlenség (4 hét), koncentráció csökkenése (2 hét), alvási problémák (1 hét), emésztési zavarok, székrekedés (4 hét), hízékonyság (6-8 hónap).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában