Napi egyetlen falatnak is van jótékony hatása

2019.02.23. 16:00

A csodálatos csokoládé

Emlékeznek ugye, a jó Gombóc Artúrra, akinek teljesen mindegy volt, hogy kerek, szögletes, lyukas, töltött vagy töltetlen? Igen, a csokoládéról lesz szó.

Borsányi Bea

A kakaóbab feldolgozása során kímélő technológiákkal a hasznos vegyületek egy része megőrizhető.

Forrás: shutterstock

Legújabb német kutatások szerint ugyanis már napi egyetlen falat keserű csokoládé is csökkentheti a vérnyomást, így közvetve csökkentheti az agyvérzés, valamint a koszorúér-betegségek kialakulását.

Mi ebben az újdonság? A mennyiségre vonatkozó kitétel. Korábban ugyanis azt gondolták, hogy nagy mennyiségben kell csokoládét fogyasztani ahhoz, hogy ez a fajta jótékony hatása érvényesüljön. Nem felejthetjük el azonban, hogy a csokoládé előnyeit csak abban az esetben élvezhetjük, ha jó minőségű, legalább 70 százalékos kakaótartalmút fogyasztunk. És ha már terítékre került ez az ősi édesség, lássuk, milyen további jó hatásokkal bír!

Segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak, ezzel segít megelőzni az artériák eltömődését. Gazdag jótékony hatású ásványi anyagokban, ugyanakkor a napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi. Csökkenti a vérben az úgynevezett rossz koleszterin (LDL) – ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet – szintjét, és hozzájárul a megfelelő jó koleszterin (HDL) szinthez. A csokoládé, csakúgy, mint a banán emeli a szerotonin szintet. Ez az a vegyület, aminek a hiánya – persze más egyéb tényezők mellett – felelős a depresszió és a pánikbetegség kialakulásáért és az agresszivitásért. A csoki nyugtató hatásában egyébként az is közrejátszik, hogy gyerekkorunktól kezdve a jutalmazás érzését is összekapcsoljuk vele.

A kakaóbab feldolgozása során kímélő technológiákkal a hasznos vegyületek egy része megőrizhető.
Fotó: shutterstock

Ezenfelül a csokoládé gyorsan és jól felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal azonnali energiaforrást jelent. Nem véletlenül viszik magukkal például az országúti kerékpározók. Mivel az agyműködést is kedvezően befolyásolja, nő a szellemi teljesítőképesség, csökken a felejtés mértéke, ezért kiváló segítség lehet egy hosszabb vizsga idején. Jó hatással van a bőrre is, egy csokoládés arcpakolás vagy masszázs csodákra képes.

Azonban ne felejtsék: a túlzott csokoládéfogyasztás növeli az elhízás veszélyét, és mivel a feldolgozott csokoládé sokféle aromás vegyületet is tartalmaz, a pattanásra való hajlamot is felerősíti!

Akik pedig hajlamosak a migrénre, jobb ha elfelejtik a csokoládét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában