Az ülőmunka növeli a sportolás közbeni sérülésveszélyt

2018.11.22. 11:30

Ízületgyilkos sportok: hosszú távon ártanak, ha...

Síelés, tenisz, futás. Mind olyan szabadidős tevékenység, amelyet akár rendszeresen, akár időről időre végzünk, általában a saját fejünk és elképzeléseink után megyünk. Az örömmel végzett mozgásból komoly ízületi problémák adódhatnak, ha nem tartjuk be a szabályokat!

Borsányi Bea

A futás igen egészséges sport, de komoly ízületi problémákat okozhat hosszú távon

Forrás: shutterstock

– Azok a sportágak, ahol testsúlyunkat vagy annak többszörösét akár külső teherben, akár a gravitáció vagy a gyorsulás miatt az ízületeknek, illetve az izomzatnak és a csontozatnak el kell viselnie, az ízületekre nézve veszélyforrások lehetnek. Futás alkalmával például a talajfogáskor létrejövő visszaütődés veszi igénybe az ízületeket. Mivel az ízületek és a vázszerkezet – azaz a csontok – forgáspontja a leggyengébb láncszem, ha probléma van, ez ott jelentkezik. Vonatkozik ez az összes mozgásformára is. Ha valaki nem a megfelelő technikával végez futó, hajító vagy ugró mozdulatot, az ízületei veszélynek vannak kitéve. Ugyanez igaz a súlyzós edzésekre is – kezdte Varga Balázs személyi edző, aki azt is elmondta, mivel az ízületeket nem lehet erősíteni, a körülöttük lévő izomcsoport erősítésével csökkenthető leginkább a sérülés előfordulásának valószínűsége.

Minden mozgás esetében fontos szem előtt tartani a fokozatosság elvét mind a terhelés, mind pedig a gyakorlatok összetettségét tekintve. A manapság nagyon divatos crossfit, erőemelés, cross-training, illetve az egyéb saját testsúlyos sportok esetén igencsak ajánlott szakembert kérni arra, hogy személyre szabott edzéstervet készítsen nekünk a sérülések elkerüléséért és az ízületeink kíméléséért.

– Egy másik gyakori szabadidős mozgásforma, amihez semmi extra felszerelés nem kell, bárhol és bármikor végezhető, a futás. Kevesen gondolnák azonban, hogy a futócipő kiválasztására igen nagy figyelmet kell fordítani. A divat, a cipő színe, netán márkája a legkevésbé fontos szempont. Ma már sok olyan bolt van, ahol szakszerű segítséget kaphat az ember, sőt vannak olyan helyek is, ahol fel tudják mérni lábunk felépítését, így ehhez, illetve a súlyunkhoz és a futási szokásainkhoz illő cipőt választhatunk. A nem megfelelő cipő hosszú távon bokában, térdben és csípőben komoly ízületi instabilitáshoz és kopáshoz vezethet – hívta fel a figyelmet a szakember, aki az ízületek védelmével kapcsolatban is hangsúlyozta a sportágspecifikus bemelegítés fontosságát.

A futás igen egészséges sport, de komoly ízületi problémákat okozhat hosszú távon
Fotó: shutterstock

Ízületeink az életünk folyamán változnak. Gyerekkorban sok olyat meg tudunk csinálni – például guggolás, spárga –, aminek a végrehajtása a kor előrehaladtával egyre nehezebbé válik. Az ugyan egyéni adottság, hogy kinek mennyire nyitottak vagy szűkek az ízületei, de számít az is, hogy azok milyen állapotban vannak, mert ez meghatározza azt a mozgástartományt, amiben edzeni, mozogni tudunk. A ma sokakat érintő ülőmunka egyébként ilyen szempontból is negatívan hat, növeli a sportolás közbeni sérülésveszélyt.

– A megoldás természetesen nem a mozgásszegény életforma, hanem a megfontolt, átgondolt sportolás, amely támogatja az egészségünket. Az idős korban megfelelően végzett súlyzós edzések például kifejezetten támogatják az immunrendszert, lassítják a fizikai leépülést, nőknél pedig csökkentik a csontritkulás kialakulásának esélyét – mondta a beszélgetés végén Varga Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában