Az az ideális, ha az apák is mindent beletesznek a gyereknevelésbe!

2018.10.12. 17:30

Tudatos „apaszülők” klubja indult el Fehérváron

Az apák nehézségeiről, örömeiről, fejlődési lehetőségeiről szól a Fúzió, illetve a Széna Egyesület Apaklubja. A civilek jó eszközt találtak az apatémák körüljárásához: a beszélgetést.

Majer Tamás

Az apáktól származó impulzusok is elengedhetetlenül fontosak a gyermekek számára

Forrás: illusztráció

A hétfőn elindult foglalkozások vezetője Németh Ádám. Vele beszélgettünk a havonta esedékes Apaklub mibenlétéről. (A következő november 5-én lesz, ingyenes, jelentkezési információk a két egyesületnél.) Ádám apai tapasztalatait két helyről szedte, szedi össze. Öt éven át vezette a Szent Imre Iskolaházat. (A 2012-ben megnyitott fehérvári intézmény Böjte Csaba ferences szerzeteshez köthető, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány napköziotthona. Családi légkörben zajló délutáni foglalkozásokon segítik a rászoruló gyermekek felcseperedését.)

– Ezt a feladatot csak akkor tudtam jól csinálni, ha tudatos szakmai munkának tekintettem. Éppen ezért sűrűn vizsgáltam azt, hogyan lehet a gyermeknevelésben előrejutni. Ugye, ott nem a saját gyermekeim voltak, de mégis, abban a házban olyan szoros, bensőséges kapcsolat, erős közösség teremtődött meg, ami túlmutat a gondozott–gondozó viszonyrendszeren. Innen van szakmai tapasztalatom egyfelől. Illetve van három saját gyermekem, akik közül kettő nevelt gyermekem, méghozzá anonim gondozott srácok. Az ő nevelésük során fejben ott kell lenni, mert ha ez nincs így, és ösztönből, esetleg meggondolatlanul reagálok egyes helyzetekben, akkor azzal árthatok is – adott betekintést motivációiba Ádám; mindezek együtt sarkallják arra, hogy sokat gondolkodjon az apaszerepről.

Németh Ádám sokat foglalkozik gyermek- és felnőtt csoportok facilizálásával, amely módszer annyit tesz, hogy közös munka és közös gondolkodás révén rávezetik egymást a különböző helyzetetek megoldásra a csoport tagjai. Ádám úgy gondolja, hogy az apatémában kiválóan működik ez a kerekasztalszerű megbeszélés:

Az apáktól származó impulzusok is elengedhetetlenül fontosak a gyermekek számára
Fotó: illusztráció

– Ugyanis mindenki hoz otthonról élményeket és mindenki aktív szereplője az apaságának, ezért a csoportos megbeszélés sokkal hatékonyabb, mint egy előadás – fejtette ki. Hozzátette, saját magát nem szakértőnek tartja, az apáknak szóló foglalkozások pedig nem tanácsadások, senkinek nem mondják meg a tutit, hiszen minden család és gyermek más.

Ádám méltatlannak tartja, amikor a gyereknevelést csak az anyák feladatának tekintik, ahol az apa csupán második lehet. Kifejezte, annak következtében, hogy cél lett a nők munkaerőpiaci visszaintegrálása, maradt egy űr a családokban, hiszen már nem 0–24 órában vannak a gyermekek mellett az édesanyák. Ezt az űrt betöltheti akár az apa is.

– Ennél sokkal fontosabb, hogy szükségük van a gyermekeknek arra, hogy az apjuktól is kapjanak impulzusokat. Az az ideális, ha az apák is beletesznek apait-anyait a gyereknevelésbe – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában