Olykor a szervezet üzenete is lehet

2018.09.02. 10:00

Az őszülés nem csak a géneken múlik

Az őszülés természetes folyamat, ám mi, nők kevésbé szeretünk szembesülni vele, hiszen a szaporodó fehér hajszálak félreérthetetlenül jelzik az idő múlását. Mi okozza, milyen tényezők befolyásolják, és általában véve mit üzen a hajunk? Mindezekről Borsányi Andrea hajgyógyász, hormonterapeuta beszélt az Életmódinak.

Borsányi Bea

A nőknél az utóbbi években őszülés terén szemmel látható a „romlás”

Forrás: shutterstock

– A melanint, a pigmentsejtekben található festékanyagot az úgynevezett keratinociták továbbítják a keratinba, amely a hajszál fő alkotóeleme. Ez határozza meg a hajunk színét. Az őszülés a festékanyag termelésének leállásával következik be. Az öröklött, genetikai tényezők mellett az őszülésben a stressznek, a hormonoknak, bizonyos betegségeknek, valamint egyes gyógyszereknek is szerepük van. Ezek negatívan hatnak a melanin termelésére – magyarázta a szakember.

A bőr és a haj működését a vegetatív idegrendszer, a hormonrendszer és az emésztőrendszer irányítja, ezek egymással is „kommunikálnak”, a hajunkra együtt és külön-külön is hatással vannak. Vagyis, mint minden alkalommal, amikor az egészségünkről van szó, ezúttal is előkerül a helyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott, lehetőség szerint stresszmentes élet – de legalább a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátításának – fontossága. Az őszülés terén a hajgyógyász tapasztalata, hogy az elmúlt néhány évtizedben a nők körében látványos a „romlás”, míg a férfiak ezen a téren a tesztoszteronnak és az ősi harcos-vadász ösztönnek köszönhetően kicsit jobban tartják magukat.

– Az őszülés mellett a másik gyakori jelenség, amely szintén az előbb említett hármas egyensúlyától függ: a hajhullás. A hajhagyma a hajszálerekből táplálkozik, és ha a vérben kevés vagy akár sok van bizonyos összetevőkből, ásványi anyagokból, a hajhagyma életkora lerövidül, elhal, és a haj kihullik. Az őszülés és a hajhullás is a szervezet állapotának visszajelzése számunkra, ami azonban nem azonnal, hanem néhány hónapos késéssel jelentkezik – hívta fel a figyelmünket Borsányi Andrea, akitől azt is megtudtuk, hogy tapasztalata szerint a legkevesebbet a hajunkkal és a fejbőrünkkel foglalkozunk, és csak akkor fordulunk orvoshoz, hajgyógyászhoz, amikor már nagy a baj. Az otthoni praktikák, nagyanyáink haj ápolási receptjei ma már sajnos nem hatásosak, mert teljesen más világban élünk. Mások az élelmiszereink – többségük ráadásul tele mindenféle hormonnal, vegyszerrel és más, a szervezetre hosszú távon káros anyagokkal –, és megváltozott a bőrünk pH-értéke is.

A nőknél az utóbbi években őszülés terén szemmel látható a „romlás”
Fotó: shutterstock

Na de vissza az ősz hajhoz, amelyet a legtöbb nő festéssel tüntet el. Adódik a kérdés: káros-e a haj rendszeres festése?

– Amennyiben professzionális termékekkel dolgozó, a munkájára igényes fodrásszal festetjük a hajunkat, és nem olcsó terméket használunk otthon, a rendszeres festés nem okoz problémát. A hajat pihentetni sem kell, hiszen állandóan nő és a vágással mindig frissül. Viszont ha úgy érezzük, hogy a felkent festék miatt viszket vagy csíp a fejbőrünk, érdemes szakemberhez fordulni, mert az gyulladást jelez. A hajgyógyász egyébként a vizsgálatot követően nemcsak a haj és a szervezetünk állapotáról tud visszajelzést adni, de nekünk megfelelő sampont, krémet, egyéb készítményeket is ajánl, amelyek biofizikai úton – tehát roncsolás nélkül – juttatják a fejbőrbe és a hajhagymákhoz a szükséges hatóanyagokat – mondta el Borsányi Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában