A hasznos baktériumokról

2018.09.04. 21:00

A probiotikum többek között az immunrendszer erősítésére is szedhető

Antibiotikum mellé ne felejtse el… és társairól, szóval a probiotikumokról, vagyis az élő, hasznos baktériumokról lesz szó. Mostanában sokat hallunk róluk és már nem csak azt, hogy az antibiotikum elpusztítja őket.

Borsányi Bea

A nagyipari termesztés következményeként pusztán élelmiszerekkel nem tudjuk visszapótolni az elpusztult hasznos baktériumokat.

Fotó: Shutterstock

Az emberiség évszázadokon keresztül hozzájutott a számára szükséges természetes baktériumokhoz az általa elfogyasztott zöldségekből és húsokból. A vegyszeres gazdálkodás és a növényvédő szerek azonban nagy mértékben kimerítették a talaj baktériumtartalmát, így kevesebb hasznos baktériumot tudunk táplálékkal a szervezetünkbe vinni. Ezen baktériumok nélkül pedig a test nem képes optimálisan működni. Ugyanakkor a túl sok cukor, liszt, alkohol és pasztőrözött tejtermék a káros baktériumok elszaporodását segíti elő.

A legnehezebb persze laikusként eldönteni, pontosan mikor és mire is használjunk probiotikumot, és hogyan válasszuk ki, melyik a nekünk leginkább megfelelő? Honnan tudjuk, melyik az, amelyik igazán hatásos, és az árát is megéri? Ebben ad tanácsot az Életmódi olvasóinak Kemenes Barbara szakgyógyszerész.

Miben segít a probiotikum?

Az immunrendszer erősítésében, a betegségeket kiváltó kórokozók kiszorításában, az emésztésben, az egészséges bélmozgás biztosításában és a székrekedés csökkentésében, az ételekben lévő tápanyagok, ásványi anyagok jobb felszívódásában, a test saját zsírsavainak és vitaminjainak előállításában, valamint antibiotikum-kúra esetén az elpusztult, hasmenés esetén a kiürülő hasznos baktériumok visszapótlásában. De jól jöhet laktóz-intolerancia, illetve gyomorfekély esetén is, a hüvelyflóra helyreállításához, sőt hasfájós kisbabáknak is segíthet.

Hogyan válasszunk?

Több szempontot is érdemes figyelembe venni választáskor. Az első ilyen, hogy ne csak probiotikumot, de prebiotikumot is tartalmazzon a választott szer. Tisztázzuk, hogy pontosan milyen problémára keresünk segítséget, ugyanis különböző tünetekre különböző baktériumtörzsek vannak jó hatással.

Ha rosszul választunk, elmaradhat a kívánt hatás. Fontos ugyanakkor szerben található baktériumok száma. Az a jó, ha az ezt mutató ún. CFU érték legalább 109. És hogy miért fontos a prebiotikum-tartalom? A prebiotikum az élő baktériumok tápláléka, vagyis az biztosítja, hogy a szervezetbe vitt baktérium ne csak bekerüljön, de fejlődjön is és így számunkra hasznos munkát tudjon végezni.

A nagyipari termesztés következményeként pusztán élelmiszerekkel nem tudjuk visszapótolni az elpusztult hasznos baktériumokat.
Fotó: Shutterstock

Minél drágább, annál jobb?

Ha konkrét tünetre keresünk probiotikumot, akkor a készítményben található baktériumtörzsek száma kevésbé fontos. Ne dőljünk be azoknak a hirdetéseknek, amelyek kizárólag a törzsek számával akarják eladni a drága szereket. A patikákban mindig segítenek megtalálni a nekünk legmegfelelőbb probiotikumot. Érdemes azt is tudni, hogy a drogériákban táplálékkiegészítőként kapható szerek nem gyógyszerek, így lehet, hogy a tájékoztatóban nem találjuk meg a szer pontos összetevőit és a baktériumszámot sem.

Milyen gyakran, és hogyan?

Köztudott, hogy antibiotikummal együtt nem szedhető, javasolt 2-3 órát várni a probiotikum bevételével, és étkezés közben, illetve utána érdemes a szert bevenni. Végtelenségig szedni persze a probiotikumot sem lehet, mert mellékhatások léphetnek fel, például puff adás, de olyan élethelyzetekben, amelyek a hasznos baktériumok számának csökkenéséhez vezethetnek, vagy az immunrendszer támogatására évente 1-2 alkalommal lehet 4–8 hetes kúrát tartani. Vannak azonban bizonyos betegségek, amelyekben nem javasolt probiotikum szedése, erről érdemes a gyógyszerésszel egyeztetni vásárlás előtt, illetve ha azok a tünetek, amikre szedtük a probiotikumot, nem múlnak el, forduljunk orvoshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában