Tegyünk azért, hogy elkerüljük a kellemetlenséget!

2018.08.13. 16:00

A mosdóhoz kötve

Életében legalább egyszer minden gyermek – s így valószínűleg felnőtt is – megtapasztalta már, milyen mosdóhoz kötve lenni. Pedig a hasmenést szakszerű kézmosással és a hűtő megfelelő használatával elkerülhetjük!

Szanyi-Nagy Judit

A vadászó hüvelykujj is alapos törődést kíván Fotó: PxHere

– Látványos eredménye van a megfelelő kézmosásnak – mondja Pásztor László, a megyei kormányhivatal egészségfejlesztője. Alá is támasztja állítását: korábban, az influenzavírus kapcsán sorra reklámozta a média a zsebkendőhasználat és a kézmosás fontosságát. Ebben az időszakban kevés volt a hasmenéses beteg, ám miután véget ért a kampány, ismét megugrott ezeknek a megbetegedéseknek a száma.

– A szakszerű kézmosáshoz először is folyékony szappant javaslunk, mert a szilárd változat felületén – s ezt több vizsgálat is kimutatta – megélnek a baktériumok. A hatékony kézmosásnak hat eleme van. Először dörzsöljük össze a tenyerünket zárt, majd nyitott ujjakkal, hogy az ujjak közét is alaposan meg tudjuk mosni. Utána a kézfej következik, szintén zárt és nyitott ujjakkal. Ezenkívül vannak területek, amiket általában kihagy az ember. Az egyik a külső kézél, aminek mindkét oldalát le kell dörzsölnünk kézmosáskor, a másik a kézfejen található bütykök, a harmadik pedig a körömfürdetés, ha nincs a kéznél körömkefe. Ez ugyanis – az ujjbegyekkel együtt – a legfontosabb rész a baktériumok szempontjából – emeli ki a szakember. Pásztor László ugyanakkor azt is hangsúlyozza: a hüvelykujjról sem szabad megfeledkeznünk.

Pásztor László egészségfejlesztő
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Ahogyan a gyermekeknek szoktuk mondani, ez az ujj az, amelyik elment vadászni. Ez azt jelenti, hogy a hüvelykujjat sok inger éri, különösen fontos annak tisztán tartása – magyarázza, hozzátéve, a bónuszpontot a csukló megmosása jelenti. A hosszú, több perces folyamatot akkor kell elvégezni, ha látható szennyeződés van a kezünkön, például földes áru pakolása vagy kerti munka után. De bizonyos láthatatlan szennyeződések esetében is ajánlott ez a procedúra: ez pedig az állatsimogatás. Ha mindezt a gyermekünk számára szeretnénk – szó szerint értve – látványos módon elmagyarázni, használjunk UV-lámpát és fluoreszcens krémet. Ez utóbbival kenjünk be a gyermek kezét, majd többen fogjunk kezet egymással, a krém segítségével megmutatva, hogy a kosz messzire elér. Ezután jöhet a szakszerű kézmosás, amely szintén látható eredményt hoz az előbb alkalmazott eszközök segítségével.

A vadászó hüvelykujj is alapos törődést kíván
Fotó: PxHere

Ugyanakkor – nyomatékosítja Pásztor László – a hűtőben található élelmiszerek, alapanyagok megfelelő tárolása sem mellékes, ez ugyanis kisebb mértékben, családi szinten is okozhat problémákat. – A hűtőben alul két rekesz található, az egyik a földes, a másik a tiszta árué. A zöldségeket, nyersen fogyasztandó gyümölcsöket tegyük ide, külön-külön. A következő polc a húsféleségek és a tojás színtere, melyek közül utóbbit helyhiány esetén tehetjük a földes áruhoz is. Az újabb szint a készételeké, a legfelső polc pedig a csomagolt élelmiszereké, a tejtermékeké, felvágottaké. Nem mindegy tehát, hogy mi mivel érintkezik: a legnagyobb veszélyforrás, hogy a nyers és a főtt étel találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában