Most kiderül!

2018.07.02. 14:00

Lehetnek „mérgezettek” a szúnyogok irtás után, vagy csak legenda?

Biztosan egy mérgezett szúnyog csípett meg – mondjuk, amikor a szokásosnál jobban felduzzad, bepirosodik a csípés helye. De tényleg igaz a városi legenda, hogy szúnyogirtás után a szúnyogok megkergülnek?

S. Töttő Rita

A szúnyogriasztó spray sem mindig űzi el a kellemetlen kis vérszívókat

Forrás: Shutterstock

–A szúnyogok nőstény egyedei szívnak vért, ez a szaporodáshoz, peterakáshoz szükséges, a hímek pedig növényi nedvekkel táplálkoznak. Magyarországon számos szúnyogfaj ismert, ezek közül is néhány kiemelésre érdemes; a foltosszárnyú maláriaszúnyog, a gyötrő, a házi és mocsári szúnyog –sorolja Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának járványügyi főorvosa, megjegyezve: hazánkban a foltosszárnyú maláriaszúnyog malária fertőzöttségétől nem kell tartani.

Magyarországon szerzett maláriás megbetegedésnem fordul elő, csak maláriás országokból, területekről behurcolt esetek vannak, de azok is igen kis számban.

Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak a szúnyogok okozhatják azokat a kellemetlen, viszkető, fájó csípéseket, amelyeket nekik tulajdonítunk: –Vannak a szúnyogfélékkel rokonságban álló, apró termetű, viszonylag ritkán előforduló, úgynevezett vérszívó muslicák, amelyek nagyobb számban is előfordulhatnak egyes helyeken, ráadásul némelyek csípése fájdalmas, és a szúnyogcsípéseknél komolyabb bőrreakciót is okozhat–tudjuk meg a szakembertől. Nem kis döbbenet ezt megtudni az eddig ártatlan kis aranyosságnak vélt muslicákról…De mégis hogyan cserkészik be áldozataikat ezek a fránya vérszívók? Erről is mesélt a főorvos:–A szúnyogok áldozataikat érzékszerveik segítségével, hőmérséklet, szag érzékelésével találják meg. A legalkalmasabb bőrfelületet, a bőrfelszín alatt húzódó apró ereket keresik – és közben azt is megtudjuk, amit annyira nem szívesen hall az átlagember, vagyis hogy mi történik „becserkészés” után: – A csípések alkalmával a szúnyog nyálából fehérje természetű anyagok is bejutnak, amelyek aktiválják a szervezetünk védekező rendszerét. A csípés helyén duzzanat, bőrpír alakul ki, amely erősen viszkethet. A reakció nagysága, erőteljes volta egyéni érzékenységtől függ. Azt már a gyerekek is tudják, hogy a kínzó viszketés ellenére fontos, hogy a csípést ne vakarjuk, mert kisebesedhet, így a vakarással mi magunk teremthetünk lehetőséget a bőrfertőzés kialakulására. Inkább kenegessük hűsítő, nyugtató szerekkel, hátha valamelyik beválik… De mi van, ha nem? –vetődik fel a kérdés.

A szúnyogriasztó spray sem mindig űzi el a kellemetlen kis vérszívókat
Fotó: Shutterstock

– Orvoshoz kell fordulni, ha szúnyogcsípések körül nagyobb duzzanat, bőrpír, fájdalom, ha a szokásosnál nagyobb, súlyosabb reakció alakul ki, általános tünet, rossz közérzet, láz jelentkezik – sorolja a járványügyes szakember, szavait érdemes megfontolni! A nyár beköszöntével ezért is figyeljük áhítattal a fellegekből érkező szúnyogirtó gépeket, amelyek látványosságnak sem utolsók. A szúnyoggyérítés az év meghatározott időszakában áprilistól augusztus– szeptemberig történik, abban az időszakban, amikor a szúnyogok aktivitása a legerőteljesebb. Biológiai, kémiai módszerekkel légi, illetve földiúton történhet, végrehajtásukhoz engedéllyel rendelkező szerek használhatók. És ilyenkor vetődik fel az a városi legenda, amely szerint szúnyogirtás után óvakodjunk a szabadtéren való tartózkodástól, ugyanis ilyenkor a vérszívók „megkergülnek”, csípésük kellemetlenebb a szokásosnál. Nos, ennek a legendának a nyomába eredvén az alkalmazott szerekről kérdeztünk. A főorvos asszony szerint ezek a szerek az előírt koncentrációban nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre és a háziállatokra sem. A készítményeknek csak több ezerszeres dózisa jelenthetne veszélyt. Sajnos nem igaz ez más rovarokra, így a méhekre, vagyis rájuk nézve igenis problémás a kezek a vegyszerek. Bár a szakemberek szerint teljes kipusztulásukról az alkalmazott dózisok mellett nem lehet szó. A méhészek azért értesítést kapnak a gyérítés időpontjáról, hogy elzárhassák állataikat az irtás idejére.

A szúnyoggyérítést követő tapasztalat, mely szerint a szúnyogok viselkedése megváltozhat, támadóvá válhatnak, azonban igazak – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve: ez azonban csak nagyon rövid ideig tart. Tehát nem arról van szó, hogy a „mérgezett” szúnyogok csípése kellemetlenebb, hanem inkább arról, hogy „dühösebbek”, agresszívebbek a rájuk szórt vegyszer miatt. Ez nyilván emberi szemszögből is érthető, igyekezzük hát távol tartani magunkat tőlük –ilyen időszakokban fokozottabban.

TANÁCSOK A VÉDELEMRE

  • A lakásban fontos a szúnyogok távol tartása. Megoldást jelenthet az ablakokra szerelt szúnyogháló, a lakásba bekerült szúnyogok ellen a kereskedelmi forgalomban lévő irtószerek.
  • A ház körüli pangó vizek ideális élőhelyet jelenthetnek a szúnyoglárvák számára, ezért fontos eltávolítani minden hosszabb ideig vizet tároló tárgyat, ilyenek például használaton kívüli kint hagyott esővizet felfogó és tároló edények, kint felejtett csomagolóanyag mélyedései.
  • A madáritatók vizét rendszeresen érdemes cserélni. Az esővízgyűjtőket, -tárolókat fedetten kell tartani.
  • A szabadban az egyéni védelmet jelentő szúnyog-, kullancsriasztó szerek alkalmazhatók. Feltétlenül fontos elolvasni, hogy használatukat követően meddig fejtik ki a hatásukat. Az idő lejárta esetén ismét használni kell őket. Meleg időben a verejtéktől meghígulva a hatástartamuk csökkenhet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában