Utazhatnak elöl és hátul a szülővel

2018.07.13. 12:00

Csemeték kerékpáron – Így válassz biztonságos gyerekülést

A biciklis gyermekülés és a gyermekkerékpár megfontolt kiválasztása, a csemete szállításának helyes módja is a biztonságot szolgálja. Erről kérdeztünk egy szakértőt.

Bokros Judit

A védőfelszerelés, például a bukósisak használata mindig javasolt

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Gyermekünkkel az lehet az első közös kerékpáros élmény, amikor biciklin szállítjuk. Aztán jöhetnek az önállósodás fázisai, a futóbiciklizés, a pótkerekes kerékpározás, majd az egyik legnagyobb fejlődési fokozat: két keréken tekerés egyedül. Ez már szinte mérföldkő.

Így válassz biztonságos gyerekülést

A biciklis gyermekülés kiválasztásánál érdemes több szempontot figyelembe venni – derült ki egy szakértővel beszélgetve. Wrhovina Gergő, egy fehérvári kerékpárüzlet egyik tulajdonosa elmondta: előre és hátra szerelhető típusokat különböztethetünk meg. Előbbit a kormány előtt helyezik el (akár plexivel), utóbbit pedig az ülés mögött, csomagtartón vagy konzolon.

A konzolos változat előnye, hogy az valamennyire rugózik, tehát egy bukkanónál elnyeli a döccenést, így az nem közvetlenül hat a gyermek hátára, gerincére.

Leginkább életkor, testalkat kérdése, hogy melyik a helyes gyermekünknek. Gergő körülbelül másfél éves kortól ajánlja a kicsik szállítását ülésben, elöl. Így a szülő látja, hogy ül a gyermek, mi történik vele, nem alszik-e el hosszabb úton. Hátra már a nagyobb, 2,5–3 év körüli, körülbelül 15 kilós gyerekeket javasolt ültetni. Az ülések beállítása személyre szabható, tehát mind a lábtartót, mind az övet a gyermeknek megfelelően kell beállítani. Az öv legyen feszes, hogy jól tartsa a kicsit, a fejre pedig kerüljön bukósisak.

Az, hogy meddig szállítjuk a gyermeket, nagyjából rajtunk múlik, de általában addig tart ez a fajta utazási mód, amíg a csemete nem biciklizik egyedül. Az önállósodás fázisai pedig a futóbiciklinél kezdődhetnek. Ez azért előnyös, mert fejleszti az egyensúlyérzéket, így később könnyebb lehet pedálos kerékpáron, akár segédkerék nélkül elindulni. Vannak szülők, akik beiktatnak egy tandemszerű biciklizést, vagyis amikor a kis kerékpárt egy konzollal rögzítik a nagyhoz, hogy a gyerek a szülővel együtt tudjon haladni. Kerékpáros utánfutót is többen használnak, ezt azonban nagy nyári hőségben jobb mellőzni. A felforrósodott aszfalt ugyanis nem tesz jót a hátul utazó gyereknek, aki akár hőgutát is kaphat hosszabb út során – figyelmeztetett Wrhovina Gergő. Nagy melegben egyébként a szülő mögött, ülésben utazó kicsikre is jobban kell figyelni. Őket nem éri annyira a menetszél, elaludhatnak, s akár napszúrást is kaphatnak. Jó tehát előre megtervezni, mennyi utat teszünk meg, és érdemes pihenőket beiktatni árnyékos helyen.

A védőfelszerelés, például a bukósisak használata mindig javasolt
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ne csak biciklit, védőfelszerelést is szerezzünk be

A gyermekkerékpár kiválasztásának szempontja – az esztétikum mellett – a láb­hossz és a magasság. Egy pótkerekes bicikli esetében például a 3 éves csemetének megfelelhet egy 16 colos változat, ezen már tudja tekerni a pedált, erősödhet a lába. Ha ügyesen megy, levehető a segédkerék, és idővel, ahogy nő a gyermek, jöhetnek a nagyobb kerékátmérőjű biciklik. A kormány és a nyereg is állítható, bizonyos mértékig. Fontos a védőfelszerelés – könyök- és térdvédő – használata is.

A jó választás érdekében nem árt üzletben tájékozódni, ott több kerékpár kipróbálható, és tanácsot is lehet kérni. A bicikliket pedig javasolt időnként átvizsgáltatni, az újak esetében is, évente egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában