Hogy semmi ne rontsa el a pihenést

2018.06.13. 14:00

Tippek, tanácsok a balesetmentes nyaralásért

A nyaralás, illetve a nyári elfoglaltságok olyan veszélyforrások a kisgyerekes családok életében, amelyekre ha nem készülnek fel kellőképpen, számos kellemetlen meglepetést okozhatnak. Velkei Éva perinatális szaktanácsadó, csecsemő- és gyermekelsősegély oktató adott gyakorlati tanácsokat a székesfehérvári kismamáknak – többek között ahhoz, mire figyeljenek, ha kicsikkel szeretnék élvezni a nyár örömeit.

S. Töttő Rita

Velkei Éva azt is megmutatta, hogyan kell újraéleszteni a gyerekeket

Fotó: S. Töttő Rita/ Fejér Megyei Hírlap

- Javaslom, hogy szabadtéren szívószálas, fedeles pohárban adjuk a gyereknek az innivalót. A méhek, darazsak is szomjasak ugyanis, amelyek belemennek az italba. A gyerek pedig nem figyeli, megissza, megcsípi ha allergiás, anafilaxiás sokkot kaphat, meg is fulladhat. A másik pedig a legkisebb felfújható gumipancsoló, amelynek 10 centis vizében is meg tud fulladni a gyerek! Megcsúszik, elesik vagy csak előrebukik, arca a víz alá kerül. Az első reakciója, hogy megijed, sír, mély levegőt vesz, történetesen a víz alatt. A tüdejébe víz kerül, a légzőközpont leáll, és megfullad. A kicsiknek még nincs meg az ösztönük, hogy kapálózzanak és segítségért kiáltsanak – ez kb. 4 éves kor körül alakul ki.

Egyetlen pillanatra sem szabad egyedül hagyni a kicsit a kádban, pancsolóban, még a nagyobb testvérre sem – hangsúlyozza a szakember, aki így fogalmaz: – A nagytestvér nem maga hozza a döntést, hogy vigyázzon a kicsire, ahogy arról sem ő döntött, hogy legyen testvére, akinek a felelősségét a szülő ráteszi – vázolja és hozzáteszi: ez az egyik legkomolyabb kérése, ugyanis évente 40-50 kisgyereket veszítenek el azért, mert vízbe fullad, akár a kádban, akár a szabad vizekben.

Velkei Éva azt is megmutatta, hogyan kell újraéleszteni a gyerekeket
Fotó: S. Töttő Rita/ Fejér Megyei Hírlap

A vízparti pancsoláshoz úszómellényt javasol a szakember, aki szerint ez az egyedüli valóban hatékony biztonsági eszköz a vízben. A felfújható karúszó legyen biztonsági szelepes, több rekeszes, az úszógumi semmiképpen sem elég – tudtuk meg.

Utazáskor a gyerekülés a legfontosabb tényező

- Ha használtat vesz valaki, a huzatot levéve nézzük át, nem balesetes, törött darabot akarnak-e eladni nekünk. Biztonságosnak akkor mondható, ha megfelel a gyermek testarányainak a mérete és helyesen rögzítették. Utazás közben sok szülő elköveti azt a hibát, hogy eteti a gyereket. Semmiképp ne adjunk menetközben enni, ugyanis egy apró bukkanótól is légúti akadályt, ezáltal fulladást okozhat!

Fontos továbbá a napszúrás következményeinek mielőbbi kezelése is

- Nemrég egy konferencián mondta egy bőrgyógyász-patológus, hogy a gyerekek, különösen 10 és 16 óra között ne menjenek direkt napsütésre. Ha valahová menni kell, akkor is óvjuk sapkával, jó minőségű napszemüveggel, 40-50-es faktorú fényvédő krémmel a gyereket. Napszúrás esetén fejfájás, hányás, hányinger, aluszékonyság, látás- és hallásromlás tapasztalható. Sötét és hűvös helyre vigyük azonnal és bőségesen itassuk, az anyatejes baba pedig szopjon nagyon sokszor.

Jól tesszük, ha elvisszük orvoshoz, mert a kicsik nem heverik ki olyan könnyen a napszúrást, mint a felnőttek!

A kullancsveszély sem elhanyagolható nyaralás, kirándulás idején, mellyel kapcsolatosan a tanácsadó azt mondta: át kell vizsgálni a testet, és legyen nálunk patikában kapható kullancskiszedő csipesz vagy kanál, amelyekkel szakszerűen ki lehet szedni a vérszívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában