Ne legyen tabu erről beszélni!

2018.06.26. 13:00

Szex a változókor után – Nemcsak a hormonháztartás megváltozása befolyásolja...

A nők 67 százaléka tapasztalt legalább egy, menopauzához kapcsolódó negatív szexuá­lis tünetet, például hüvelyi szárazságot, alacsony libidót, aktus közbeni fájdalmat. Ne legyen tabu beszélni ezekről!

Borsányi Bea

Sok múlik az általános egészségi állapoton és a partneren

Forrás: Shutterstock

– A szexuális vágy vagy libidó csökkenése nem feltétlenül életkorhoz kötött, bár kétségtelen, hogy ez is egy ok. Az, hogy kinek mennyi az igénye, inkább egyénfüggő – kezdte Rublicky Levente szülész-­nőgyógyász főorvos, aki így folytatta:

– Kétségtelen tény, hogy a nők esetében a változó­kor hozhat jelentősebb változást a szexuális életben, de ez sem mindenkire igaz. Sok múlik az általános egészségi állapoton, a partneren, illetve a vele való kapcsolat minőségén is. Az egyik leggyakoribb probléma a hüvelyszárazság, ami összefügg a hüvelyi szövet állapotával, amely viszont erősen hormonfüggő. A változókor után meredeken esik az ösztrogéntermelés, ami negatívan hat a hüvelyhám vastagságára és nedvességtartalmára. A probléma azonban kezelhető, ma már kiváló készítményeket lehet kapni. Ezek között vannak olyanok, amelyek hidratálnak, olyanok, amelyeknek a síkosítóhatása erősebb és olyanok is, amelyeket kifejezetten az együttlét előtt kell használni. Érdemes kipróbálni, kinek melyik segít.

Sok múlik az általános egészségi állapoton és a partneren
Fotó: Shutterstock

– A kilencvenes években számos menopauzaambulancia működött az országban, amelyek megfelelő hormonpótlással látták el azokat a változó­korba ért hölgyeket, akiknek erre szükségük volt. A jól felépített hálózat mögött komoly szakmai koncepció állt. Ám a 2000-es évek elején egy amerikai tanulmánynak tulajdoníthatóan hirtelen hormonkezelés-ellenessé vált a közhangulat és az orvosi társadalom egy része is. A tanulmányról azóta bebizonyosodott, hogy a kontinensre nézve nem feltétlenül helytállók a megállapításai, a szerző az amerikai gyakorlatból indult ki. A hazai hálózat azonban megszűnt, így azok a problémák, amelyek hormonpótlással megoldottak voltak, előtérbe kerültek – magyarázta a főorvos. A menopauza utáni libidócsökkenés is egyénfüggő, de alapjában véve számít, hogy milyen a hölgy vérmérséklete, korábbi szexuális szokásai és tapasztalatai, és persze nagymér­tékben befolyásol mindent a lelkiállapot. Természetesen az idősödő férfiaknak is vannak szexuális problémáik, de erről majd legközelebb írunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában