Helyi arcok

2018.06.02. 11:30

Világszinten egyedülálló programot dolgozott ki Nyakas Gábor, fehérvári kutyatréner

Képzeljen el egy világot, amiben nincsenek kutyaharapásos balesetek, a nyakörv alapján látnánk melyik kutya nem jelent veszélyt és minden kisgyerek azonnal tudná, hogy kezelje az idegen állatok közeledését. Igen, elképzelhető! Nyakas Gábor, az Alba Dog Center vezetője pont ezen dolgozik.

Nagy Annabella

Nyakas Gábor

Ahogy arról korábban beszámoltunk gyereknap alkalmából kutyás bemutatót tartott az Alba Dog Center. A program fő célja volt, hogy minél több gyermekhez és szülőhöz eljusson az a tudás, amivel elkerülhetővé válnak a kutyatámadásos balesetek. Többek között erről beszélgettünk Nyakas Gábor, kutyaviselkedés szakértővel, aki 27 év tapasztalattal a szakmában egy olyan világszinten egyedülálló programot dolgozott ki, amivel hatalmasat fejlődhetne a fehérvári kutyatartási kultúra.

Gyerekkorod óta tudod, hogy kutyákkal akarsz foglalkozni?

Körülbelül 13-14 éves korom óta tudom, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Mint mindenkinek, nekem is volt egy megindító élményem, majd beszereztem a saját kutyámat és elkezdetem vele a helyi kutyaiskolába járni. Viszonylag rövid idő után a Magyar Ebtenyésztők Székesfehérvári Szervezetének a vezetői megkértek, hogy segítőként vegyek részt a kutyakiképzési munkában. Dolgoztam velük segédkiképzőként, majd nem sokra rá már én vittem az iskolát. A legjobb tudomásom szerint én vagyok a legfiatalabb, aki le tudta tenni a teljesítménybírói vizsgát. Tizenkilenc éves voltam ekkor. Onnantól kezdve már csináltam a saját iskolámat. A fehérvári szervezet szerződött partnereként. Közben folyamatosan fejlődtem én is, akitől tudtam tanultam, majd szépen kiforrta magát a dolog.

Milyen apropóból született meg az Alba Dog Center kutyaiskola?

Szerettem volna önállóan irányítani a kutyaiskolát, a saját elképzeléseim szerint formálni. Ehhez minden támogatást megkaptam az egyesülettől, így lett az Alba Dog Center a székesfehérvári szervezet szerződött kutyaiskolája. Ennek több haszna is van, például lehet nálunk hivatalos vizsgát tenni. A sikernek az egyik titka ez, hogy egyedül dönthettem a dolgokról, saját hibáimból tanultam.

Miért tartod fontosnak a kutyaiskolák működését?

Az a szomorú, hogy nem mindenki tartja fontosnak. A kutyaiskolákról elsősorban mindenkinek egy olyan kép ugrik be, ahol a kutyákat trenírozzák, ugráltatják őket. Nálunk nem így van. Én a gazdákat tanítom, akik az útmutatásaim alapján nevelik a saját kutyáikat. Mert ha a gazdák megtanulják a helyes szemléletet, akkor egész biztosan felelős kutyatartókká válnak és a környezetükben nem kerülnek konfliktushelyzetbe. Jogos elismerést vívnak ki a nem kutyatartók között azáltal, hogy a kutyájuk fegyelmezetten tud viselkedni. Ezért tartom fontosnak az iskolát, hogy a kutyatartásnak is kialakuljon egy olyan kultúrája, ami méltó Fehérvárhoz.

Mit jelent a gyakorlatban egy ilyen képzés?

Elmagyarázom a gazdáknak, hogyan „működnek” általában a kutyák. Segítek a saját kedvencüket minél inkább kiismerni és ezáltal a megfelelő útmutatást adni a tanítást, a nevelést illetően. Ha nagyon leakarom egyszerűsíteni, megtanítom őket kutyául, a kutya fejével gondolkozni. Amelyik gazda ismeri a kedvencét, meg tud akadályozni egy csomó problémát, mint például elszökjön a kutya, esetleg megtámadjon valakit.

A múlt hétvégi eseményen említetted, hogy a gyermekek kutyatámadásra való felkészítése áll most a középpontban. Mesélnél erről egy kicsit?

A kutyatámadásokkal kapcsolatos előadássorozat az én saját programom. Nagyon régóta zajlik, járjuk az általános iskolákat és arra tanítjuk a gyerekeket, hogyan kell viselkedni az idegen kutyák jelenlétében. A nagypapa kutyája, akit hetente látunk ugyanúgy idegen kutya, mint akit először látunk az utcán szabadom. Megtanítom a gyerekeket, hogyan tudják megvédeni magukat. Ez az egész világon egyedülálló programnak számít. Sajnos még nem került bele az országos egyesület programjába, illetve sokkal könnyebb lenne, ha a fehérvári önkormányzat is mögé állna.

Nyakas Gábor, a gyermeknapi programon
Fotó: Nagy Annabella/ Feol.hu

Van még egy ehhez kapcsolódó programom a dog license, magyarul kutyajogosítvány. A lényege, hogy van egy speciális vizsga, amit ha a gazdi és a kutya elvégez, kap egy egyedileg megjelölt nyakörvet és pórázt. Így egyértelművé válna mindenki számára, melyik kutya nem jelent veszélyt. Ha több ilyen kutya lenne, az emberek félelme is csökkenne velük szemben. Szerintem egy ekkora városban könnyen el lehet érni, hogy a kutyák legjava rendelkezzen ezzel.

Ennek a két programnak az összefésüléséből a világon egyedülálló és sikeres kezdeményezés alakulna, megfelelő támogatással.

Kiugróan magas a kutyatámadások száma? Mennyire számít komoly problémának Székesfehérváron és környékén?

Ez mindenhol komoly probléma. Magyarországon 88%-ban gyerekeket harapnak meg az ebek. Azok az esetek a leggyakoribbak, mikor átmegy a gyerek az osztálytársához, a nagypapához, vagy pedig az utcán kóbor kutyával találkozik. Nagyon sok esetben nem tudják a gazdák sem, hogyan kezeljék a helyzetet. Nem is kell szabadon lennie az állatnak, nagyon sok harapás történik pórázon is. Ez a program pedig egy nagyon jó megoldás lenne a gyerekek felkészítésére. A dog license programban résztvevők pedig kitapasztalhatnák, hogy a kutyáik például a pici gyerekeket nem szeretik, vagy mondjuk a nagyhangú nagydarab férfiakat, esetleg a bringásokat, babakocsisokat. Ezt el kell fogadni, nem lehet mindenkit megszerettetni a kutyával, de tehetünk róla, hogy elkerüljük az efféle ingereket.

Indul egy nagyszabású programunk, a neve Kutyareform, de ennél többet még nem szeretnék elárulni róla. Országos turnét szeretnénk csinálni belőle, célja a kulturált kutyatartás és nevelés elterjesztése és biztosítása lesz.

Mi a jó kapcsolat titka ember és kutya között?

Akkor jó egy kutya és egy ember kapcsolata, ha mindketten a jelenben élnek. Pontosabba az, ha a gazda is tud, mert a kutya mindig a jelenben él. Ők sosem gondolkoznak azon, hogy mi lesz holnap, sose szomorkodnak, hogy mi volt tegnap. A legtöbb ember számára ez nehézséget okoz, mindig aggódik a jövőn és bánkódik olyan dolgokon, amit a múltban tett. Ha megtanul az ember is a jelenben élni, akkor lesz igazán harmonikus a kapcsolat. Illetve ha tisztában van a kedvence érzéseivel, jelzéseivel és tudja ezeket értelmezni. Ha megérti, mit kommunikál felé az állat, akkor én azt gondolom, hogy a gazdi mindent megtett a jó kapcsolatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában