2018.06.28. 15:00
Nem csak vegáknak ajánlott a zöldség a grillen
A hús mellé rendszerint kerülnek zöldségek is a grillnyársra. Ne féljünk ezeket külön elkészíteni!
A grillen általában hús mellé kerülnek a zöldségek
Fotó: Pxhere
Az idényzöldségek bármelyikét felhasználhatjuk a grillezés során, még akár a spárgát is. Sőt, ezt a zöldséget kifejezetten ajánlott elkészíteni, hiszen a grillezett verzió után biztosan mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját! Az előkészített növényeket pácoljuk be: 2 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál sötét szójaszószt és 1 gerezd fokhagymát keverjünk össze, majd a szósszal pár óra után ecseteljük le a spárgák törzsét. Helyezzük a grillre, majd sózzuk, borsozzuk azokat, az oldalaikat nagyjából 4-4 percig süssük.
A padlizsánt érdemes karikákra vágni, s azt követően besózni, majd úgy hagyni néhány percre, hogy összeérjenek az ízek. A paprikákat alaposan csumázzuk ki, a sózást itt se feledjük. Egyedül a paradicsom, paprika és a répa esetében nem szükséges a sózás, azokat csupán ajánlott nagyobb darabokra, hasábokra szelni.
„Fűszerként” használhatunk vajat is: a grillrácsot vagy a zöldségeket javallott bekennünk egy pikánsabb íz elérése érdekében. Ha úgy látjuk, a zöldségek egyik oldala megsült, fordítsuk meg, és vajazzuk, borsozzuk. Az önmagában és köretként is fogyasztható ropogtatnivalók akkor készültek el teljesen, ha mindkét felük megpirult.