ismét mizériát okozott a vakcina piacán várható változás

2018.06.14. 11:30

Csak akkor véd a HPV elleni oltás, ha beszerezhető

A HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás piacán változások várhatók – ezért ne csodálkozzon a kedves páciens, ha a felírt vakcinát nem tudja kiváltani a patikában – hívta fel a figyelmet olvasónk. Utánanéztünk, mi lehet ennek az oka.

S. Töttő Rita

Az oltás beszerzése ma sem könnyű

Forrás: shutterstock

Jelenleg három oltóanyag van forgalomban Magyarországon a HPV ellen. A Cervarixot kapják állami finanszírozással a 7. osztályos lányok, illetve Fehérváron a fiúk is. Ez kapható, a másik kettő azonban már alig érhető el – hívta fel a figyelmet olvasónk, aki hiába próbálkozott a napokban, nem tudta kiváltani a felírt vakcinákat. Két vírusvariáns ellen véd a Cervarix, négy ellen a Silgard nevű oltóanyag, kilenc ellen a Gardasil. Drága, 30 ezer forint körüli oltóanyagokról van szó, tehát a patikák gyakorlata az – mint minden hasonló védőoltás esetében –, hogy rendelésre hoznak attól a gyógyszerforgalmazótól, amellyel szerződésben állnak. A kulcs is ez – derült ki Schneider Attilának, a Gyógyszerészeti Kamara Fejér megyei elnökének szavaiból.

– A Fejér Megyei Hírlap kérésére utánanéztem, végül is beszerezhető mindegyik, csak kicsit komplikált a helyzet… A régebbi, a Cervarix mindenhol kapható. A probléma a Silgarddal és a Gardasil9-cel, illetve azok beszerzésével lehet. Ez utóbbi vakcina a legfejlettebb változat, amely hamarosan leváltja a Silgardot. Van még néhány nagykereskedő, ahol a patikák be tudják szerezni az utóbbit, de ha ezek készlete elfogy, már nem lehet belőle rendelni, csak a kilenc vírustörzs ellen védelmet nyújtó fejlettebb oltóanyagból – magyarázza a gyógyszerész, hozzátéve: azért komplikált a helyzet, mert egy adott patika csak attól a nagykereskedőtől tudja beszerezni a felírt oltást, amelyikkel szerződésben áll. Ám az, hogy az adott cégnél van-e a felírt vakcina, kérdéses – az egyiknél ez van, a másiknál az. Hiába rendelhető például egy másik nagykereskedőtől a kívánt gyógyszer – szerződés hiányában a patika nem rendelhet.

Az oltás beszerzése ma sem könnyű
Fotó: shutterstock

A vakcinát gyártó csapat egyébként a témával kapcsolatosan idén áprilisban küldött egy körlevelet a gyógyszerészeknek, melynek lényege, hogy gyakorlatilag felhagynak a Silgard forgalmazásával Magyarországon. Ennek megfelelően idén október 5-éig biztosítják a nagykereskedő partnereiknek a folyamatos ellátást, ezt követően a készlet erejéig lesz elérhető a vakcina. Megkezdett oltási sorral kapcsolatosan is adott tanácsot a csapat: mivel az egy oltással elérhető prevenciós hatékonyság alulmúlja a teljes oltási sorral elérhető hatékonyságot, ezért továbbra is fontos az összes oltás beadása. A 14. életév betöltéséig kétadagos oltási séma alapján adható a Silgard, az idősebbeknél háromadagos oltás szükséges, de mind egy éven belül. Ám az oltóanyagok összetételének különbsége miatt az egyik vakcinával megkezdett oltási sor egy másik vakcinával nem folytatható – hívják fel a figyelmet, ami előrevetíti, hogy érdemes egyszerre kiváltani a teljes mennyiséget, nehogy véletlenül elfogyjon az elkövetkezendő hónapokban.

Ez a betegeket persze kevéssé vigasztalja, inkább azon bosszankodnak, ha patikától patikáig mennek, és sehol nem találják a megfelelő oltóanyagot. Mit lehet tenni? Vagy előbb elmegy az ember egy gyógyszertárba, és érdeklődik, melyik vakcinát írassa fel az orvossal vagy pedig, ha már megvan a recept, amelynek kiváltására nincs esély, felíratja a másik vakcinát. A legjobban persze a legfejlettebb vakcinával jár az ember, ám az, hogy ez mikor, hol szerezhető be, napról napra változik mindenhol – hangsúlyozza a fehérvári gyógyszerész.

A megye HPV-fertőzöttsége megegyezik az európai átlaggal, viszont az átoltottság még javításra szorul. Ezért a kétkedőknek nem árt tudni: a HPV olyan „hámvírus”, amely hámsérüléseken keresztül terjed. Sokan már csak az utolsó pillanatokban mennek orvoshoz, amikor a bőrön, nemi szerveken nagyon kellemetlen, vérzéses, fájdalmas tünetek jelennek meg. A HPV azonban nem kivédhető: a világ lakosságának 80-90 százaléka legalább egyszer átesik ezen a betegségen, ám ez nem jelenti azt, hogy a gyógyulást követően védetté válnak a betegség ellen. A legtöbben, a fertőzöttek 70-80 százaléka persze meggyógyul, ám a többi páciensben súlyos betegséget okoz a vírus. Komoly daganatokat is, amelyek némely esetben csak 10-15 év után jelennek meg a szervezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában