Egyetemistáknak

2018.05.31. 11:02

5+1 tipp, hogy túléld a vizsgaidőszakot – Félévmegmentő akció indul!

Újra eljött az egyetemisták rémálma, itt a vizsgaidőszak! Amikor kénytelenek vagyunk megszakítani a bulikkal és tanórákkal tarkított heteket, és számot kell adnunk az adott félévben megszerzett tudásunkról.

Nagy Annabella

Forrás: Pixabay

A székesfehérvári egyetemeken is tart a vizsgaidőszak. Sok bosszúságot okozhat ez azoknak, akik ebben a félévben rá sem hederítettek a jegyzeteikre, vagy ne adj Isten be se jártak az előadásokra. Egyszerre kell bepótolni mindent: megszerezni a tananyagot, és ha ez még nem lenne elég nyűg, meg is kell tanulni.

Itt a nyár, jöhetnének a bulik, és te mégis az íróasztal felett görnyedve próbálod rögzíteni azt az elképesztő mennyiségű információt. Ne aggódj és stresszelj feleslegesen, mutatunk pár életmentő tippet a tanuláshoz. Három fehérvári egyetemista, Wohner Botond, Kovács Gergő és Németh Nikolett segítségével összegyűjtöttük a legjobb tanulást segítő tippeket.

Ha ezeket alkalmazod, még van esélyed megmenteni a féléved:

1. A hatékony tanulás kulcsa a jó jegyzet!

A legjobb a saját készítésű, hiszen a saját magunk által összeállított tananyagot könnyebb később memorizálni. Ha viszont nincs, bátran kérdezősködjünk szaktársainktól. Esetleg forduljunk tanárainkhoz.

Tanuláskor is fontos a jó időbeosztás, különben rághatjuk a tollunk végét, akkor se fog menni a vizsgán.
Fotó: Pixabay

2. Kapcsolódjunk le a közösségi médiáról

Tanulás közben rengeteg dolog elvonhatja a figyelmünket. Ilyenkor szívesebben takarítjuk ki a lakást, tartunk nagymosást, bekapcsoljuk kedvenc sorozatunkat, csak elmenekülhessünk a kötelezettségeink elől. Ezért fontos, hogy megszüntessük a legfőbb figyelemelterelő tényezőket, például kapcsoljuk ki a telefonunkat.

3. Összefüggésekben gondolkodjunk

Néha nehéz, de fordulj érdeklődéssel a téma és a tárgy iránt. Első körben olvasd át az egész ismeretanyagot, hogy szélesebb képet kaphass a tanulásod tárgyáról. Ezután kezdődhet a részletekre felbontott memorizálás. Könnyebb az agyunknak úgy megjegyeznie az információt, ha azt tudja kötni valamihez, látja az összefüggéseket.

4. Használjunk a kiemelésnél színeket

Vizuális memóriával megáldott egyetemistáknál sokat segíthet, ha különböző színes szövegkiemelőkkel és filctollakkal jelöli a fontosabb tanulnivalókat. De vigyázzunk, ne essünk abba a hibába, hogy tanulás helyett pusztán „színezésre” fecséreljük az időnk.

A szövegkiemelők használatával hatékonyabban memorizálhatjuk a fontosabb részeket.
Fotó: Pixabay

5. Aludjunk!

Rossz időgazdálkodási stratégia, ha azzal akarunk plusz tanulásra szánható órákat nyerni, hogy az alvásból vesszük el és kávéval, vagy energiaitallal tartjuk ébren magunkat. Ugyanis az alvás során kerülnek az információk a rövid távú memóriából a hosszútávúba. Így maradandó tudás csak akkor szerezhető, ha hagyjuk leülepedni.

+1 Ne hagyd az utolsó pillanatra

Ne halogasd a tanulást, tervezz előre! Napokkal a vizsga előtt oszd be, mikor mennyi időt szánsz tanulásra. Ha nagyobb mennyiségű a tananyag lehetetlen egy nap alatt memorizálni. Ne az utolsó estét kelljen a könyvek között tölteni, már csak azért sem, mert fáradtan a vizsga se fog menni és akkor hiába volt az „éjszakázás”.

Pomodoro technika

Egy remek időgazdálkodási technika, amivel hatékonyabbá válik a tanulás. Nevét tojásfőzéshez használt időmérő eszközről kapta. Lényege, hogy 25 percen át csak az elvégzendő feladatra szabad koncentrálni, azt követően pedig egy 5-6 perces szünetet kell beiktatni. Ezt kell négyszer megismételni, majd következhet egy hosszabb, 20-30 perces szünet.

Tényleg segít a szőlőcukor és csoki?

Megkérdeztük róla Szabó Grétát, dunaújvárosi dietetikust.

- A szőlőcukor, más néven glükóz nélkülözhetetlen, hiszen testünk számtalan sejtje számára egyedüli energiaforrást jelent. Konkrétan vannak glükózfüggő sejtjeink. Például a szőlőcukor az agy elsődleges energiaforrása, ezáltal bizonyítottan befolyással bír a tanulási, emlékezési folyamatokra – mondta.

Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. A szőlőcukor nagyon gyorsan felszívódik és a hatása is viszonylag gyorsan lecseng. Szóval vizsgaidőszak alatt nem érdemes szőlőcukorral tömni magunkat. Közvetlenül a vizsga előtt (kb. 10-15 perccel), a jobb eredmény érdekében célravezető bekapni néhány szem szőlőcukrot. Ne a csokoládét válasszuk az ilyen helyzetekben, mert kevésbé hatásos.

Van valami speciális tanulási technikád, amivel bővítenéd a cikkünket? Írd meg kommentben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában